advent u etnografskom muzeju :: izložba "kinč nije kič" :: 2022.

Advent u Etnografskom muzeju 2022 obilježava se izložbom “Kinč nije kič”

Kako bi se svi skupa dodatno zabavili tijekom zimskih blagdana, organizira se Advent u Etnografskom muzeju, a predstavlja se prigodnom izložbom naziva “Kinč nije kič”. Izložbu možete posjetiti tijekom trajanja Adventa u Zagrebu, od utorka, 29. studenog 2022. do subote, 7. siječnja 2023. godine. Naša svakodnevica obilježena je označavanjem prijelaznih trenutaka tijekom godine koje prepoznajemo i slavimo kao blagdane. Pritom se dojam nepromjenjivosti stvara redovitim ponavljanjem kalendara svetkovina i običaja, ali i njegovim prenošenjem s generacije na generaciju. U velikoj grupi zimskih običaja posebno se izdvajaju oni božićno-novogodišnji. I oni donose prepoznatljiv element kićenja zelenila, a možete ih vidjeti u zagrebačkom Etnografskom muzeju.

Uz danas najraširenije božićno drvce, na području sjeverozapadne i središnje Hrvatske, ali i šire, primjerice, u Sloveniji i Austriji, nekoć je omiljen bio i tradicijski ukras izrađen od zelenih grana poznat pod lokalnim nazivima kinč ili cimer. Obično se postavljao iznad stola ili u kutu sobe, pričvršćen o strop. Najčešće se izrađivao od prepletenih zimzelenih grana i drugog zelenila. A ukrašavao se nakitom izrađenim od šarenog papira, najčešće ružama i lancima, jabukama božićnicama, pozlaćenim ili posrebrenim orasima, ukrasima izrađenim od slame, svilenim bombonima i keksima. Istim onima koji su se koristili za ukrašavanje božićnog drvca.

Kinč je i lokalni naziv za sav kod kuće izrađen, uglavnom papirnati tradicijski nakit. Tako izložbu Kinč nije kič kojom se obilježava Advent u Etnografskom muzeju prate radionice njegove izrade u suradnji s Udrugom Ivana Perkovca iz Šenkovca te Kulturno-umjetničkom udrugom Magda i Luisa iz Mađareva koje aktivno njeguju ovo umijeće. Autorice stručne koncepcije su Danijela Križanec-Beganović i Tea Rittig Šiško. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja na adresi emz.hr.

Tagged