zagreb film festival 2019

17. Zagreb Film Festival – najveća zagrebačka avantura posvećena filmu

Počinje novi, 17. Zagreb Film Festival – najveća zagrebačka avantura posvećena ljubiteljima filmske umjetnosti. Festival filma održavat će se tijekom rekordnih 11 dana, od četvrtka do nedjelje, 7. do 17. studenog 2019. godine. Projekcije filmova su organizirane u kinima Tuškanac, Dvorani KIC-a, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

Glavni festivalski prostori će biti kina Tuškanac, MSU i dvorana KIC-a, a otvaranje festivala bit će u Laubi. Film otvaranja bit će francuska komedija Alice i gradonačelnik Nicolasa Parisera, a program Zagreb Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici na adresi zff.hr.


Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma: “Posjećivali smo međunarodne festivale i osluškivali svjetski filmski puls te smo na kraju između velikog broja pregledanih filmova odabrali njih jedanaest za natjecateljski program. Svi oni koje zanima kako to izgleda kad se mladost, ludost i hrabrost spoje s filmskom umjetnošću pozivam da dođu na ovogodišnji ZFF i pogledaju vjerojatno najjaču selekciju dosad. Prve i druge filmove autor/ica iz cijelog svijeta među kojima su čak četiri kandidata za Oscara – ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi.”

Zagreb Film Festival dio festivalske atmosfere prenosi i izvan Zagreba

Kao i dosad, dio programa i dobre zeefefovske atmosfere prenijet ćemo izvan Zagreba. Ove godine on ide u najveći broj gradova dosad. U sklopu programa ZFF putuje tijekom studenog, dio programa bit će prikazan u 20 hrvatskih gradova. To su Bjelovar, Dubrovnik, Ivanec, Koprivnica, Prelog, Rijeka, Rovinj, Samobor, Slatina, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Zadar, Sv. Ivan Zelina, Hvar, Omiš, Bol, Podgora i Imotski”, rekao je Hrvoje Laurenta.

“Nalazimo se na početku još jedne, sedamnaeste po redu ZFF priče u koju ulazimo okupani jarkim bojama neona. Čini se da je prošlogodišnji vizual s papirnatim stolicama koje otpuhuje golemi ventilator bio proročanski. Ovogodišnji neonski koji se naslanja na prepoznatljiv vizual kina Europa je nostalgičan. I to zato jer su se ostvarile naše slutnje da ćemo nakon više od deset godina u najljepšoj i najvećoj zagrebačkoj kinodvorani završiti kao festival u egzilu. Trajemo čak tri dana dulje, kako bismo u novim uvjetima publici uspjeli pokazati sve što smo u posljednjih godinu dana spremali. To je oko stotinu filmova u dvanaest filmskih programa na osam lokacija u Zagrebu i u još dvadeset hrvatskih gradova. Zahvaljujući podršci kolega iz kina Tuškanac, u koji smo smjestili glavninu natjecateljskog programa i partnerima iz Dvorane KIC, MSU-a, NS Dubrave, KUC Travna, HUB385, F22 i Hrvatskog glazbenog zavoda možemo reći da nismo izbačeni iz sedla, odnosno kino-stolica. U novo festivalsko poglavlje ulazimo sa srcem na pravom mjestu”, dodao je Boris T. Matić.

Ulaznice za 17. ZFF

Ulaznice se nalaze u online prodaji, a od 5. studenog moći će se kupiti i na blagajni ZFF-a ispred kina Tuškanac. Cijene ulaznica za projekcije kreću se između 20 i 30 kuna. Tijekom pretprodaje od 29. listopada do 6. studenoga cijene ulaznica će biti 5 kuna niže.

Pogodnosti uz Mastercard kartice: za svaku kupljenu ulaznicu online ili Mastercard karticom, Zagreb Film Festival osigurava vam 10% popusta! Više informacija o Zagreb Film Festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi zff.hr.

Zagreb Film Festival ukratko

  • jedanaest filmskih dana na osam lokacija;
  • oko 100 filmova u 12 programa – 11 dugometražnih, 10 međunarodnih i 10 hrvatskih kratkih filmova iz programa Kockice u utrci za Zlatna kolica;
  • čak četiri kandidata za Oscara u dugometražnoj konkurenciji;
  • snažni redateljski potpisi autorica iz regije;
  • novi popratni programi: Fragmenti egzila i Dva Berlina – Filmom preko zida;
  • neonski vizuali kao podsjetnik na neizvjesnu sudbinu kina Europa;

Video: Dođite na 17. Zagreb Film Festival!

Tagged