kristalna statua "dora" / ivica propadalo

Djela Ivice Propadala bit će po prvi puta predstavljena zagrebačkoj publici

Konačno, nakon 25 godina Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statue slikara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivice Propadala, bit će po prvi put izložene i predstavljene zagrebačkoj publici u Muzeju Mimara. Propadalo je jedan od rijetkih umjetnika s tolikim brojem realiziranih nagrada i to ne samo na ovim prostorima, nego i na prostoru Europe. Zbog svoje zanimljivosti nesumnjivo je da će izložba pobuditi veliki interes publike. Tako će posjetitelji će od 7. do 17. studenog 2019. godine u muzeju Mimara moći vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda.


“Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o Merovinškoj i Karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korijene iz Vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka… Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statue. Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura. Arsen Dedić bi mi znao često reći Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati“, rekao je Ivica Propadalo.

Propadalove nagrade dobili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Gabi Novak, Matije Dedić, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Parnog valjka, Prljavog kazališta, Tonija Cetinskog, Nine Badrić, Massima Savića i brojnih drugih.

“Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbieja Williamsa, Alicije Keys ili Erosa Ramazzottija te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto”, rekao je Zlatko Gall.

Brojne druge manifestacije su izabrale Propadalove statue – autori najboljih Europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional, pobjednik svjetske biciklističke utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je ovogodišnje Propadalove kristalne statue, Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festivala komornog teatra koja se svake godine dodjeljuje u Umagu, Marin Čilić je odabrao Propadala da mu dizajnira statue njegove Fondacije, zatim Književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt. Zanimljivo je da su sve nagrade izrađene u slovenskoj Staklarni Rogaška.

Izložbu su prvi imali priliku vidjeti stanovnici Sarajeva u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Nakon Zagreba izložba u siječnju seli u Ljubljanu, u ožujku u Rijeku te u svibnju u Zadar.

Ivica Propadalo / Kristal Total-art / Muzej Mimara Zagreb 2019

Tagged