11. spust rijekom savom 2021.

11. Spust rijekom Savom – turističko rekreativno ekološka manifestacija

11. Spust rijekom Savom, turističko – rekreativno – ekološko – edukacijska manifestacija, održat će se u subotu, 3. srpnja 2021. godine. Događanje počinje u 8 sati ispred zgrade Općine Rugvica na Trgu dr. Franje Tuđmana. Po okupljanju sudionika predviđen je zajednički odlazak do mjesta starta regate u Strugi Nartskoj.

Završetak Regate očekuje se između 13 i 14 sati u mjestu Oborovo kod skele. Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, savska će regata ove godine okupiti 20-tak plovila sa nešto više od 70 sudionika. U regati će sudjelovati riječni čamci različitih veličina. Prijavitelji imaju mogućnost doći s vlastitim čamcem.

Cilj ove manifestacije je povećanje svijesti o očuvanju rijeke Save i njezinoj važnosti u ekosustavu. Uz to, manifestacija nastoji promicati nautički i sportski turizam. A popularizira samu rijeku Savu, kao i Općinu Rugvicu sa svojim prirodnim, turističkim i gastronomskim obilježjima. 11. Spust rijekom Savom organizirala je Udruge Joborovski kormorani i Turistička zajednica Općine Rugvica. Manifestaciju će popratiti i poželjeti sreću i “mirno more” sudionicima načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, a pridružit će mu se i načelnika susjednih općina.

O općini Rugvica u Zagrebačkoj županiji

Općina Rugvica je jedna od općina Zagrebačke županije, a čine ju 23 naselja rasprostranjena po površini od 93,73 km2. Nastala je 1993. godine odvajanjem od općine Dugo Selo. Svojim smještajem ova općina na sjeveru graniči s Zagrebom, a na istoku s Dugim Selom. Na jugu graniči s Ivanić-Gradom, a zapadnu granicu čini rijeka Sava, koja ju dijeli od općine Orle.

Općina je dobila ime po naselju Rugvica koje se nalazi u centralnom dijelu općine. Sam smještaj ovog sela uvjetovao je da je ono obrazovno, političko i gospodarsko središte. Tu je zgrada Osnovne škole Rugvica, Školska sportska dvorana te zgrada lokalne uprave općine Rugvica koja je smještena uz Vatrogasni dom. Tu se nalazi i najveća najveća gospodarska zona.

Ovaj prostor je u prosjeku na 300 metara nadmorske visine i oduvijek je omogućavao bavljenje poljoprivredom. Plodno tlo uz rijeku Savu stoljećima su omogućavala obiteljima proizvodnju hrane za vlastite potrebe. Ovaj nekad izrazito poljoprivredni kraj krajem 20. stoljeća počeo je poprimati nove obrise, a zbivanja tijekom Domovinskog rata i kasnije su utjecala su na to da je ovaj prostor znatno promijenio svoja demografska i gospodarska obilježja. Više o Rugvici doznajte na mrežnim stranicama na adresi rugvica.hr.

Tagged