viber - back to school - 2020

Viber Hrvatska community smatra da bi školska godina trebala započeti u učionicama

Rakuten Viber, jedna od vodećih svjetskih aplikacija za sigurnu i besplatnu komunikaciju, prezentirala je rezultate globalne ankete u kojoj je sudjelovalo oko 185.000 sudionika. Anketa, provedena u 24 zemalja diljem svijeta uključujući i Hrvatsku, pokazala je da korisnici uvelike koriste Viber usporedno s drugim alatima za online nastavu i učenje kako bi ostali u kontaktu te kvalitetno i redovito komunicirali. Na svjetskoj razini, više od 70% korisnika je reklo da će koristiti Viber u nadolazećoj školskoj godini kako bi međusobno ostali povezani s roditeljima, nastavnicima i učenicima. Već su prošli mjeseci od početka pandemije korona virusa te neki obrazovni sustavi i ustanove još uvijek istražuju mogućnosti kako kvalitetno provoditi nastavu u novoj školskoj godini. U mnogim državama, učenici će se fizički vratiti u školu te provoditi mjere socijalne distance. Drugi će se pak osloniti na hibridni model, ili čak u potpunosti prijeći na online nastavu – opciju koja postaje sve popularnija.


Više od 71% korisnika, koji su u službenom Viberovom communityju za Hrvatsku odgovorili na anketu o organizaciji nove školske godine, smatra da bi nastava trebala započeti u školama. Isto je pitanje postavljeno i u specijaliziranom communityju za nastavnike – 68% nastavnika odgovorilo je da bi školska godina trebala započeti u školama.

Svi modeli će, međutim, zahtijevati implementaciju novih metoda obrazovanja kako bi se što je više moguće zadržala normalnost te se djeci i mladima omogućio pristup potrebnim resursima. Viber trenutačno služi nastavnicima i učiteljima kao neophodan podrška u tom procesu neovisno o tome nalaze li se online ili offline, u učionicama ili doma.

U prosjeku, 22% korisnika ankete koriste Viber na desktopu ili tableu kao primarni alat u obrazovanju

Postoci za Mađarsku i Ukrajinu još su veći – skoro 27% tj. 24% korisnika izjavilo je da koriste Vibera u edukacijske svrhe. Druge zemlje uključene u globalnu anketu su s područja Zapadne Europe – Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka, kao i zemlje iz azijsko-pacifičkog područja, Bliskog Istoka te Sjeverne Afrike.

Iznenađujuće, većina anketiranih korisnika izjavilo je da će koristiti Viber u nadolazećoj školskoj godini kako bi komunicirala ne sami s nastavnicima I učenicima već I s – roditeljima. Široki raspon Viberovih opcija – platforma u sebi objedinjuje usluge video chata, grupnih chatova i anketa, sve osigurano s iznimno visokom razinom sigurnosti i obostrane enkripcije – čini Viber idealnim suplementarnim alatom koji podržava i online i offline obrazovni proces.

“Prije godinu dana, obrazovani proces koji je 100% remote činio se kao veoma daleka verzija budućnosti, No, zbog COVID-19 krize, svi smo bili svjedoci tome da se ta verzija budućnosti ostvarila u samo par tjedana. Kao roditelj koristim Viber za komunikaciju s svojom djecom jer je trenutačno najsigurnija opcija te želim zaštititi našu privatnost, podatke i razgovore od drugih kompanija koje ih mogu zlorabiti. No u zadnjih nekoliko mjeseci primijetio sam da mnogi roditelji, učenici i nastavnici diljem svijeta koriste Viber kako bi ostali u kontaktu te nastavili s obrazovnim procesom. Veoma smo ponosni što možemo pružiti ovakvu dozu fleksibilnosti i sigurnosti svima uključenima u ovaj proces”, rekao je Djamel Agaoua, direktor Rakuten Vibera.

Kako bi pomogli nastavnicima u novom normalnom te podržali obrazovni proces, Rakuten Viber je pokrenuo mnogo lokalnih communityja za nastavnike diljem Europe u kojima su na jednostavan način prezentirane različite funkconalnosti koje podržavaju cjelokupni obrazovni proces.

Nove mogućnosti i opcije unutar Vibera, kao što su podsjetnici u My Notes, poboljšanja medijske galerije, također će biti lansirane u nadolazećim tjednima. Krajem prethodne školske godine Viber je diljem svijeta bio korišten za različite edukacijske opcije. Temeljem internog istraživanja, interno napravljenim ranije ove godine od strane Vibera u osam zemalja CEE regije, 65% nastavnika reklo je da koriste Viber kao alat koji podržava komunikaciju između nastave.

nova školska godina 2020-2021 - viber infografika

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged