skijanje 2019

Počinje sezona zimskih godišnjih odmora – putno zdravstveno osiguranje čuva glavu, ali i džep

Uskoro počinje sezona zimskih godišnjih odmora tijekom kojih veliki broj hrvatskih građana putuje na daleke destinacije, odlazi na novogodišnje dočeke u inozemstvo, a brojni se odlučuju i za skijaške aranžmane u Austriji, Italiji i Sloveniji. Uz svako putovanje, za bezbrižniji i sigurniji boravak u inozemstvu, preporuča se ugovaranje putnog osiguranja koje je moguće prilagoditi potrebama i karakteristikama puta.

Važno je naglasiti kako se putno osiguranje razlikuje od osiguravajućeg društva do osiguravajućeg društva, stoga pojedini osiguratelji nude putno osiguranje koje može uključivati i putno zdravstveno osiguranje dok drugi nude standardnu policu osiguranja koja uključuje osiguranje prtljage, osiguranje od otkaza ili prekida putovanja, kao i osiguranje od privatne odgovornosti.

Svako putovanje sa sobom nosi svojevrstan rizik poglavito u slučaju aktivnog zimskog odmora kao što je skijanje zbog većeg rizika od nastanka nezgoda. Iako je skijanje jedan od najpopularnijih zimskih sportova, ne treba zanemariti činjenicu kako i na snijegu vrebaju brojne opasnosti gdje ozljede nisu rijetkost, broje se u tisućama svake sezone, a neke od njih završe i s ozbiljnim posljedicama.

Zanimljiv je podatak kako je broj skijaških ozljeda u Švicarskoj u 2018. godine porastao, a najveći planinarski klub u Švicarskoj, točnije Švicarski Alpski klub objavio je podatak kako su spašene 2.753 osobe, što je porast od 20% u odnosu na 2017. godinu. Svakako valja istaknuti činjenicu i da austrijska gorska služba spašavanja u slučajevima helikopterske intervencije minutu leta za unesrećene naplaćuje 80 eura, a čak 60% svih akcija spašavanja otpada na skijališta.

Bezbrižan zimski odmor stoga se vrlo lako može pretvoriti u financijski gorko i fizički bolno iskustvo u slučaju da na odmor odlazite bez adekvatnog osiguranja – stoga Hrvatski ured za osiguranje građanima izričito preporuča ugovaranje putnog osiguranja. Ova vrsta osiguranje, uz povoljnu naknadu, omogućuje širok spektar pokrića kao što su: bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, liječenje u javnim i privatnim ustanovama, prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode, bolesti ili smrtnog slučaja, trošak prijevoza od strane službi za spašavanje itd.

Zbog većeg rizika od nezgode prilikom putovanja i boravka u inozemstvu te izbjegavanja troška vlastitih sredstava u raznim neprilikama, preporuka je ugovoriti i putno zdravstveno osiguranje koje predstavlja sveobuhvatnu i višestruku zaštitu kako u slučaju nezgoda, ozljeda ili bolesti ne biste bili prepušteni sami sebi.

Prednosti putnog zdravstvenog osiguranja očituju se i u pokriću medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala u punom iznosu bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se usluga pruža. Putno zdravstveno osiguranje moguće je ugovoriti i na kraći period, a njegova komparativna prednost zasigurno je i cjenovna prihvatljivost, ali i činjenica da obuhvaća veći opseg pokrića u gotovo svim zemljama svijeta.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) koja se besplatno ugovara u Hrvatskom zavodu za zdravstvenog osiguranje. Temeljem te iskaznice osiguranici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije.

Obvezno zdravstveno osiguranje štiti nas u državi u kojoj imamo prebivalište, u zemljama Europske unije uz predočenje Europske kartice zdravstvenog osiguranja te u zemljama s kojima Hrvatska ima sklopljen ugovor o međunarodnoj zdravstvenoj zaštiti, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Turska.

Važno je naglasiti kako Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju iz razloga, jer pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. Također, ona nije ni jamstvo za besplatnu uslugu, budući da se zdravstveni sustavi država u Europskoj uniji razlikuju stoga će osiguranik HZZO-a možda morati platiti određene usluge koje su u Hrvatskoj besplatne.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - -