nakon putovanja najbolje je odmah očistiti kofer |pexel - sea-flight-sunny-fashion-8212233 | 2022.

Nakon svakog putovanja očistite kofere – donosimo 6 savjeta za najučinkovitije čišćenje

Kada se spremamo na putovanje često potrošimo dosta vremena na pakiranje i planiranje. Mozgamo danima što ponijeti, a vrlo je moguće da prije puta trošimo i novac kupujući nove putne torbe i kofere ili stvari koje će nam biti potrebne ne putu.

No, vrlo rijetko razmišljamo o još jednom vrlo važnom dijelu procesa pakiranja, odnosno raspakiravanja – a to je čišćenje i spremanje prtljage nakon povratka s putovanja. Kada se vratimo s puta, puni smo dojmova i umorni pa samo bacimo prljavo rublje u perilicu, a kofere spremimo u ormar – no to je navika koju bi trebali promijeniti. U nastavku saznajte zašto je važno čistiti kofere, ali i kako.

Redovito čišćenje i održavanje kofera produžuje njihov životni vijek. Naime, prljavština i masne mrlje uzrokuju propadanje tkanine kofera, a krhotine zarobljene u kotačima kofera mogu otvrdnuti i dovesti do toga do kotačić pukne. Ne čistite li prtljagu, riskirate i to da vaša odjeća zadobije neugodan miris ili se čak i zaprlja.

Kako brinuti o prtljazi tijekom putovanja

Kada ne čistite prtljagu, također postoji opasnost od nastanka plijesni. Ako vam se ikada stvorila plijesan u koferu, vjerujemo kako ste otkrili kako je jednostavnije kupiti novu prtljagu umjesto čišćenja plijesni, no to je dodatni trošak koji je brigom o koferu lako izbjeći. Ponekad se dok putujete u vaš kofer mogu sakriti stjenice i druge sitne štetočine koje na povratku možete donijeti u svoj dom, a da toga uopće niste ni svjesni. Temeljito čišćenje kofera zato je ključno kada se vratite s putovanja.

Za početak, dobro razmislite koji kofer kupiti. Ulaganje u kvalitetnu prtljagu dugoročno se isplati jer su takvi koferi i putne torbe pouzdani te imaju dug životni vijek. Bez obzira na kvalitetu prtljage, izbjegavajte u nju pakirati više stvari nego što bi trebalo stati jer pritisak može izazvati puknuće šavova ili patentnog zatvarača. Osim toga, toaletne potrepštine i druge tekućine obavezno držite u plastičnim vrećicama sa zatvaračem kako se ne bi razlili po koferu.

Kako brinuti o putnim torbama i koferima nakon povratka s putovanja

Čišćenje je neizostavni korak u očuvanju vaše prtljage. Slijedite ove korake i vaši koferi i putne torbe bit će kao novi:

1. Slijedite upute proizvođača vaše prtljage

Prije no što se upustite u bilo kakvo čišćenje, provjerite upute o čišćenju proizvođača vaše prtljage. Ovakve upute najčešće imaju kvalitetni koferi i putne torbe s potpisom Samsonite, American Tourister, Thule… Koristite li sredstva za čišćenje koja nisu u skladu s uputama, možete oštetiti prtljagu i izgubiti pravo na garanciju.

2. Čišćenje počnite od ručke i kotača

Čišćenje kofera počinje od ručke. Izvucite je do kraja i očistite krpom od mikrovlakana te tekućim sapunom za ruke ili deterdžentom za pranje posuđa razrijeđene u vodi. Nakon što se osuši, ručku temeljito dezinficirajte. Isti postupak ponovite na kotačićima kofera. Po potrebi dodatnu pomoć potražite u obliku četke s mekim čekinjama kako biste s kotača uklonili krhotine ili kamenčiće.

3. Obratite pozornost na materijal prtljage

Najlakše ćete očistiti kofer od tvrde plastike. Kao i kod čišćenja ručke na koferu, koristite sapun za ruke ili deterdžent za posuđe razrijeđen u vodi te kofer lagano prebrišite. Platneni kofer prvo nježno iščetkajte četkom s mekim čekinjama, a potom ga istrljajte krpom od mikrovlakana namočenom u vodi s blagim deterdžentom ili sapunom. Masne mrlje uklonite dodajući mješavini vode i deterdženta nekoliko žličica alkohola. Nipošto nemojte koristiti izbjeljivač ili otapalo jer time na materijalu možete napraviti više štete nego koristi.

4. Ne zaboravite očistiti unutrašnjost kofera

Unutrašnjost kofera temeljito usišite, a posebnu pažnju posvetite kutovima i uskim područjima kako biste uklonili sve mrvice, prašinu i prljavštinu. Za većinu mrlja i ovdje je najbolji izbor mješavina vode i blagog deterdženta. Odvojive odjeljke i vrećice operite u perilici rublja na nježnom pranju.

5. Prtljagu dobro osušite

Nakon čišćenja prtljaga se treba u potpunosti osušiti. Ne pokušavajte ubrzati proces sušenja sušilom za kosu ili grijalicom jer biste mogli oštetiti kofer. Kofer također držite podalje od jakog sunca kako ne bi izblijedio. Primijetite li kako se u koferu zadržao neugodan miris čak i nakon sušenja, u unutrašnjost pospite sodu bikarbonu i ostavite neka odstoji preko noći. Nakon što je temeljito usišete usisavačem, neugodnih mirisa više ne bi trebalo biti.

6. Čistu prtljagu spremite na sigurno mjesto

Čistu, dezinficiranu i suhu prtljagu spremite na čisto, hladno i suho mjesto. U kofer ubacite vrećice silica gela ili suhe lavande kako biste spriječili razvoj neugodnih mirisa, a manje kofere smjestite u veće kako biste uštedjeli na prostoru. Za dodatnu zaštitu prtljagu omotajte zaštitnom navlakom ili vrećom za smeće. To će spriječiti nakupljanje prašine i ostale vanjske utjecaje.

Zaključak – čišćenje kofera je jako bitno i nužno

Pandemija koronavirusa polako jenjava i putovanja ponovno postaju sve pristupačnija, a to samo znači kako će vam pouzdana prtljaga uskoro ponovno trebati. Zato samo jednostavno slijedite prethodne savjete i koristit ćete svoju prtljagu godinama.

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net. To je servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Tagged