CE-Connector platforma 2021.

CE-Connector platforma olakšava i ubrzava ulaganja u razvoj inovacija

Platforma osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Prvi poziv za startupove i poslovne anđele upravo je otvoren i trajat će do kraja veljače 2021. godine.

Jeste li znali da je drugi najčešći razlog neuspjeha startup poduzeća nedostatak financijskih sredstava? Prema CB Insights istraživanju čak 29% startupova ističe kako je baš financijski jaz jedan od najčešćih faktora nemogućnosti prelaska tzv. doline smrti.

Financijski jaz između tzv. 3F sredstava (FriendsFamilyFounders) i VC (Venture Capital) obično se kreće od 75.000 do 1.000.000 eura za pojedinačno ulaganje u startup.

Kao primjer dobre prakse premošćivanja ovog problema pokazao se model korišten u Velikoj Britaniji, koji je pokazao da je jedan od najboljih odgovora na navedeni izazov uspostava javno – privatnog sustava suinvestiranja, gdje pružatelji javnih financijskih potpora ulažu zajedno s grupama poslovnih anđela za startupe.

Takvi se programi nazivaju Angel Co-Investment funds (ACIF) te se direktno primjenjuje u ovome projektu

“Kako bi potaknuli inovacije, zajedno s partnerima iz Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Češke i Hrvatske kreirali smo transregionalnu platformu koja olakšava ulaganja poslovnim anđelima i osigurava podršku startupovima u ranoj fazi razvoja. Spajamo poslovne anđele koji žele ulagati u startup poduzeća zajedno s grupom lokalnih i međunarodnih investitora te ih povezujemo s inovativnim startupovima. Ovo je izvrsna prilika koja startupovima osigurava pametan novac za početni rast. Zato pozivam sve startupove zrele za financiranje – dakle, one koji imaju gotov MVP (Minimum Viable Product) da iskoriste ovu priliku i prijave se. Nakon prijave, odabrani startupovi dobit će priliku predstaviti se potencijalnim investitorima. Prvi krug poziva za prijavu otvoren je do kraja veljače. Projekt CE-Connector traje još godinu dana tako da će u tome periodu poziv biti otvoren još dva puta”, rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Kroz prijavu u CE-Connector mrežu startupovi dobivaju i institucionalnu pomoć koja im pomaže iskoristili raspoloživa javno dostupna sredstva financiranja (kao što su bespovratne potpore), infrastrukturnu, mentorsku te dodatnu stručnu podršku.

Projekt CE-Connector provodi se u šest zemalja

Projekt se provodi u Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji i traje do ožujka 2022. godine. Cilj mu je promjena ekosustava povećanjem broja poslovnih anđela i njihovih investicijskih kompetencija, izgradnjom održivih veza među njima, povezivanjem s javnih pružateljima financijskih usluga i industrijom u svakoj od zemalja partnera na projektu.

Jednako tako projekt radi na osnaženju međugranične suradnje poduzetničkih ekosustava. Trenutno je u tijeku prvi poziv za startupove i poslovne anđele koji traje do 28. veljače 2021. godine. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners te pridruženi partner HAMAG-BICRO, a više informacija o projektu doznajte na mrežnim stranicama ZICER-a.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -