meanit smart s5 - pametni telefon za starije :: 2022.

MeanIT Start S5 – pametni telefon prilagođen starijim osobama

Tehnološka tvrtka MeanIT nakon svojih mobitela za starije – klasičnog Veteran IV Plus i preklopnog Senior Flip XL – predstavlja i novi model Start S5. Možda je neobičan izbor tvrtke MeanIT da i dalje razvija ove, danas tehnološki zastarjele uređaje. No, to zapravo i ima smisla. Čovjeku vremenom vid i sluh postane slabiji… Slova na ekranu su sve sitnija i mutnija, a zvuk nekako postaje tih i nerazumljiv. Jednostavno, starimo i osjetila nam postaju sve slabija i slabija. I baš tada ovakvi mobilni uređaji postaju sve zanimljiviji.


I do sada su postojali razni modeli mobilnih telefona koji su prilagođeni starijim osoba kako bi ih mogli jednostavno koristiti. No, zašto bi se korisnici odrekli svih mogućnosti pametnih telefona, samo zato što slabije vide ili čuju? Tako razmišlja i tvrtka MeanIT, koja je na tržište izbacila svoj model smartfona za starije osobe Start S5. Ukratko, to je uređaj koji izgleda kao “pravi” pametni telefon, ali donosi i neke dodatne vrlo korisne funkcionalnosti.

MeanIT Start S5 izgleda poput svakog drugog modernog pametnog telefona

Izgled ovog pametnog telefona za starije osobe je standardan, tj. mobitel izgleda praktički isto kao i svaki drugi. Sam telefon dolazi u crnoj boji i vrlo je elegantan. Ima prilično veliki ekran od 5 inča ili 12.7 centimetara, a ispod njega su tri fizičke tipke. Osim tipki za uspostavljanje ili prekid poziva, u sredini se nalazi i vrlo praktična SOS tipka. Tek kod ovih tipki se vidi da je telefon malo drugačiji – same tipke su ispupčene kako bi korisnik mogao i pod prstima osjetiti koju tipku dodiruje. Dodajmo da se na boku telefona nalazi i četvrta tipka, a ona služi za uključivanju LED svjetiljke. Naravno, tu su i standardne tipke za pojačavanje i snižavanje glasnoće tona te paljenje i gašenje samog telefona.

Spomenuta SOS tipka već je poznato obilježje MeanIT-ovih modela mobitela za starije osobe. No, za razliku od modela Veteran IV Plus i Senitor Flip XL koji su tu tipku imali na stražnjem dijelu kućišta, na modelu Start S5 se ona nalazi na dnu prednje strane, odmah ispod ekrana. A njezina jedina svrha je jednostavno i brzo pozivanje prethodno unesenih brojeva telefona koje će mobitel nazivati u slučaju opasnosti ili nužde. U praksi to radi tako da ukoliko uključite SOS tipku memorirani brojevi će se početi nazivati, a tijekom tih poziva će se automatski uključiti vanjski zvučnik, što će omogućiti jednostavniju komunikaciju, naročito ukoliko niste u mogućnosti ili u stanju doći do telefona.

Kako je ovo pametni telefon namijenjen starijima, on donosi i još ponešto korisno

Izdvojit ćemo glasnoću zvuka koja će od početka biti podešena na najjače. Razlog tome je taj što će većina korisnika ovog uređaja biti starije dobi i pretpostavlja se da oni baš i ne čuju najbolje. Tu je i vrlo praktičan stalak, koji osim što služi kao stalak je i vrlo praktičan punjač. Dodajmo da je i taj stalak nešto što bi starijim korisnicima mogao biti i jako privlačan i činiti ovaj uređaj manje “strašan”, budući da MeanIT Start S5 dok stoji na stalku i “čeka” poziv, neodoljivo podsjeća na već pomalo izumrli fiksni telefon.

Pametni telefon MeanIT Start S5 dolazi sa 2GB radne i 16GB interne memorije koju dodatno možete proširiti memorijskom karticom od 32GB. Iako možda 2GB RAM-a ne zvuči puno, ovaj mobitel će sve operacije izvoditi vrlo brzo i ugodno. Jednostavno, u praksi se telefon se ne zamrzava i brzo odrađuje zadatke koje mu zadajete. I što je kod ovog uređaja najbitnije, SOS tipka nikada neće zatajiti.

Spomenimo da S5 dolazi s ugrađenom prednjom i stražnjom kamerom. Glavna kamera smještena je na poleđini kućišta i ima dva, dok je prednja ugrađena na vrh ekrana i ima 0,3 megapiksela. Kvaliteta kamera nije baš najbolja, no kamere će korektno odraditi svoj posao. U praksi, one su dovoljno dobre za zabilježavanje važnih trenutaka, ali i za video pozive.

MeanIT Start S5 radi na operativnom sustavu Android 11

Budući da je ovo pravi pametni telefon kojeg pogoni operativni sustav Android 11, Start S5 u sebi ima sve uobičajene funkcije. A to su GPS, Wi-Fi i Bluetooth veza, a ima i dual-SIM podršku za rad s dvije micro-SIM kartice. Također, ima i ono što većina pametnih telefona danas nema, a uveseljavat će starije osobe – radio prijamnik! Što se tiče baterije, Start S5 dolazi sa baterijom kapaciteta 2200 mAh. To, kao i kod RAM-a, možda zvuči malo, ali ovaj telefon je dosta dobro optimiziran i za svoj rad ne troši puno struje. A to u praksi znači da ćete MeanIT Start S5 moći koristiti čak i nekoliko dana. Naravno, trajanje baterije prvenstveno ovisi o načinu njegovog uređaja, ali što god radili, ona će vas dobro služiti.

Kako smo naveli, ovaj mobitel pogoni operativni sustav Android 11. On nije najnoviji – danas je već dostupna verzija Android 13 Tiramisu – sam sustav na ovom telefomu odlično i brzo radi. No, uz jednu malu izmjenu – uključena je opcija senior software. Tako će se na ekranu pokazivati ikone aplikacija koje su povećane te im je kao takvima vrlo jednostavno pristupiti. Također, smanjen je i broj aplikacija koje se prikazuju. Točnije, sve one su tu, ali su skrivene – korisnicima se neće prikazivati razne, za njih “nepotrebne” aplikacije, koje oni vjerojatno neće nikada koristiti.

No, napominjemo da je MeanIT Start S5 ipak pravi pametni telefon kojeg radi na sustavu Android 11. Tako da ako korisnik ipak ne želi ovakvo pojednostavljeno sučenje, uključivanjem naprednije verzije sustava, sve postaje “normalno”. Tada će Vam na raspolaganju biti puni Android 11 Go sustav, a uz njega S5 postaje “pravi” i zaista moćni pametni telefon.

Zaključak

Kako smo već recenzirali mobitele za starije osobe, moramo reći da je MeanIT Start S5 zaista najbolji model koji smo do sada vidjeli. Kako su dosadašnji modeli za starije bili vrlo staromodni, vizualno i tehnički zastarjeli, nisu baš imali prevelikog uspjeha na tržištu. No, sada se sve mijenja – predstavljen je prvi pravi pametni telefon namijenjem starijim osobama koji doista to i je – pametni telefon. A uz sve te blagodati smartfona tu je i par praktičnih dodataka – stalak za punjenje, SOS tipka, radio FM prijamnik i tipka za paljenje LED svjetla. Ukratko, idealan telefon za starije osobe koji žele ići ukorak s tehnologijom.

Kako MeanIT Start S5 za svoj rad koristi operativni sustav Android 11 GO, uz samo par klikova o postaje “pravi” smartphone. I kao takav bi mogao biti zanimljiv i svima ostalima. Što drugo reći nego da je MeanIT Start S5 zbog svoje cijene, ali i svih mogućnosti koje pruža, idealan mobitel za starije osobe. Uređaj po cijeni od 699 kuna ili 92,77 eura možete kupiti putem MeanIT-ovog web shopa.

MeanIT Start S5 – specifikacije

 • Proizvođač: MeanIT
 • Naziv: MeanIT Start S5
 • Boja: Crna
 • Ekran: 5 inča / 12.7 centimetara / FWVGA+ TN18:9 480*960
 • Procesor: Quad core
 • Memorija: 2GB ROM, 16GB RAM
 • Veza: Dual SIM (2G/3G – 2x micro SIM), WiFi, Bluetooth, GPS
 • Operativni sustav: Android 11 Go
 • Baterija: 2200 mAh (Li-Ion)
 • Punjač: Mobitel se puni preko stalka
 • Kamera: zadnja 2.0 MP / prednja 0.3 MP

Karakteristike / mogućnosti koje pomažu starijim osobama:

 • veliki font slova i velike ikone
 • senior software
 • fizičke tipke za odgovor i prekid poziva, SOS tipka i tipka za LED svjetiljku
 • mogućnost korištenja i klasičnog Android 11 Go sučelja
 • pojačana glasnoća razgovora

Tagged