tehnologija lutrijskih igara | 2023.

Kakva tehnologija pokreće današnje lutrijske igre?

Lutrijske igre jednako su popularne u našoj zemlji kao što su bile i prije pola stoljeća, no, mnogo toga se promijenilo po pitanju načina na koji u njima možete sudjelovati, kao i tehnologija koja stoji iza izvlačenja samih brojeva. Igre na sreću igraju se na svijetu već nekoliko tisuća godina, još od starih Grka i drevnih Egipćana. Pojavljivale su se u različitim oblicima, a u posljednja dva stoljeća među najpopularnijima se nalaze one koji organiziraju državne i privatne lutrije.


Radi se prije svega o lotu. Odnosno o izvlačenju kombinacije brojeva koja onome tko je uspješno prognozira donosi ogromnu zaradu. Interes za lotom eksplodirao je u 20. stoljeću, zbog milijunskih nagrada koje su postale dostupne sretnim igračima. Istina je, jackpot nagrade rastu iz godine u godinu, a u Hrvatskoj ih zaljubljenici u igre na sreću strastveno love još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Bilo da je u pitanju Keno ili klasični loto sa šest ili sedam izvučenih brojeva interes je ostao velik i u 21. stoljeću, s još bogatijim nagradama koje pripadaju onima koji uplate izvučenu kombinaciju brojeva. Pa je tako u SAD-u već isplaćen jackpot u vrijednosti od nevjerojatnih milijardu dolara, dok vam Eurojackpot nudi glavnu nagradu u maksimalnoj vrijednosti od 120 milijuna eura. Nema sumnje, kad znamo da danas i online casino nudi milijunske isplate na svojim igrama, jasno je da loto ne bi zadržao svoju trenutnu popularnost da se nije dramatično modernizirao u posljednjih 60 godina. Drugim riječima, današnji loto izgleda neprepoznatljivo u odnosu na loto koji se igrao sredinom 20. stoljeća, upravo zahvaljujući napretku u tehnologiji koja stoji iza njega.

Zračni bubanj i generator nasumičnih brojeva

Što se lota tiče, najveće tehnološke promjene bile su vezane uz bubanj iz kojeg se izvlače brojevi. U početku su to bili tek listići s brojevima koje je organizator izvlačio iz kutije. A zatim su se pojavili i mehanički bubnjevi. Dugo je popularan model bio onaj koji je funkcionirao na temelju gravitacijskog vrtloženja. U bubanj bi se tako stavili brojevi. U bubnju su postojale tri ruke od kojih bi se kuglice odbijale, s mogućnošću da završe na izlazu i budu dio dobitne kombinacije. Dodajmo da ovaj model još uvijek koristi loto Mega Millions, no u Europi se prešlo na druge koncepte.

U Hrvatskoj i susjednim zemljama već desetljećima se koristi model s ventilatorom na dnu bubnja koji baca kuglice u zrak. A on ima mogućnost da neke od kuglica završe u cijevi i postanu sastavni dio dobitne kombinacije. A posljednjih godina tome je dodan model izvlačenja putem generatora nasumičnih brojeva. Riječ je o kompjutorskom algoritmu koji u slučaju lota daje svim brojevima potpuno jednake izglede da budu izvučeni. Postoje milijuni mogućih ishoda pri izvlačenju svakog broja. A softver na kraju odlučuje koji će od njih sretnom igraču donijeti dobitak. Koristi se najčešće kod onih lutrijskih igara koja imaju nekoliko izvlačenja u istom danu.

Internet tehnologija je značajno olakšala igru

Osim što je bilo tehnoloških promjena pri samom izvlačenju kuglica, najveća novost u svijetu lota svakako je dostupnost igre na Internetu. Naime, bilo da vas zanimaju češki keno rezultati ili pratite neku od hrvatskih lutrijskih igara, sve potrebne informacije danas se nalaze online. To nije sve, jer imate pravo uplatiti listić na Internetu, u udobnosti vlastitog doma, bez potrebe odlaziti na šalter u poslovnicu.

Najveća prednost igre online je to što ne možete izgubiti dobitni loto listić, a i sama kreacija listića je jednostavnija. Nisu vam potrebni ni olovka ni specijalni lutrijski listić. Dovoljno je da poklikate na ekranu željene brojeve i potvrdite svoju uplatu. Među novosti spada i to što možete istu kombinaciju brojeva uplatiti za sljedećih pet ili deset izvlačenja. No, u tom slučaju nemojte zaboraviti provjeriti jeste li se našli među dobitnicima. Naime, postoji rok od 60 dana u kojima morate preuzeti svoju jackpot nagradu. Dakle, loto se uspješno prilagodio modernim trendovima i zato je zadržao svoju popularnost, unatoč tome što su vam izgledi za dolazak do dobitka manji nego na drugim igrama na sreću. Svakako pomaže i to što su jackpot nagrade još veće nego prije. A to djeluje kao magnet na lovce na velike dobitke, željne jednom uspješnom prognozom okrenuti svoj život naglavačke…

Tagged