bolt električni romobil | pješački most osijek

Bolt uveo AI sustav ocjenjivanja korisnika romobila, a i svaki će se prekršaj bilježiti!

Tandemska vožnja, naglo kočenje i nepravilno parkiranje samo su neki od prekršaja koje detektiraju pametne značajke električnih romobila tvrtke Bolt. Zahvaljujući AI sustavu ocjenjivanja, uvedenom kako bi dodatno unaprijedio sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu, prijestupi vozača romobila automatski će se bilježiti i utjecati na izračun ukupne ocjene. Tako u slučaju neoprezne vožnje korisnik najprije dobiva upozorenje. A ako se tijekom sljedećih pet vožnji prekršaj ponovi, slijede ograničenja. Ona mogu biti smanjenje brzine električnog romobila ili privremeno blokiranje pristupa platformi Bolt.

Evaluacija korisnika na platformi Bolt provodit će se u tri koraka. A ukupna ocjena ovisi o nastojanju korisnika da se poboljša. Tako, primjerice, ako korisnik zbog prekršaja dospije među 2% najlošije ocijenjenih, sustav će ga upozoriti i poslati mu edukativni materijal sa savjetima kako ispraviti svoje ponašanje prilikom korištenja romobila. Nastave li se prekršaji tijekom sljedećih pet vožnji, korisnik može očekivati ograničenje maksimalne brzine romobila na 15 km/h. Ostane li vozač i dalje neoprezan i time neodgovoran sudionik u prometu, u trećoj će mu se fazi pristup platformi onemogućiti na tjedan dana. Korisnicima koji nastavljaju s neopreznom vožnjom i ne mijenjaju svoje navike suspenzije će se neograničeno primjenjivati.

Bolt je prvi pružatelj usluga mikromobilnosti koji na tako sveobuhvatan način mjeri i nastoji korigirati vozačevu sklonost nesigurnoj vožnji i nepravilnom parkiranju. A time pokazujemo kako nam je sigurnost svih dionika u prometu glavni prioritet. Želimo biti pozitivan primjer koji će svojim dobrim praksama utjecati na razvoj ove vrste usluge u hrvatskim gradovima. Bolt je i do sada imao prilično strogu politiku u slučajevima nepravilnog i rizičnog ponašanja u prometu. No, nova će pravila omogućiti otkrivanje onih koji možda ni sami nisu svjesni da opetovano krše pravila”, rekao je Ivan Begović, direktor za mikromobilnost tvrtke Bolt za Hrvatsku i Sloveniju.

Edukacija vozača romobila doprinosi većoj sigurnosti

Mnoga rješenja sustava ocjenjivanja korisnika Bolt romobila, zasnovana na umjetnoj inteligenciji, postupno su uvođena dok se s vremenom povećavala njihova preciznost i učinkovitost. Tako je, primjerice, prošle, 2022. godine, pokrenuta inicijativa sprječavanja vožnje u dvoje. Korisnici koji su to činili upozoreni su putem aplikacije. A rezultati testova u zemljama gdje je implementirana ova mogućnost pokazuju kako većina korisnika nije ponovilo tandemsku vožnju.

“Vjerujemo kako će edukacija naših korisnika doprinijeti sigurnijoj vožnji. U suprotnom, spremni smo primijeniti i strože mjere. Suspenzija korisnika posljednje je rješenje u slučaju da edukacija, koja nam je prvi korak, a potom i smanjenje brzine romobila, ne daju očekivane rezultate. Međutim i dalje se vodimo time da edukacijom možemo pomoći ljudima u razumijevanju toga koliko su sigurnosne mjere važne. I tako ćemo ih poticati da njeguju ispravne navike vožnje i parkiranja”, dodao je Ivan Begović.

Boltova je misija ponuditi dijeljenu mobilnost kao alternativu privatnim automobilima, smanjujući time njihov broj na ulicama. Njihovi su električni romobili dostupni u Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici gdje nastoje stvoriti sigurnije okruženje. Ali i potaknuti stvaranje uvjeta za gradove po mjeri čovjeka, a ne automobila. Više o ovoj tvrtci doznajte na mrežnim stranicama na adresi bolt.eu.

VIDEO: Električni romobil Bolt 6

Tagged