android go edition | 2024.

Android Go | Operativni sustav dizajniran za pametne telefone slabijih hardverskih specifikacija, a nudi im poboljšane performanse i efikasnost

Android Go, poznat i kao Android Go Edition, verzija je operativnog sustava Android dizajnirana za pametne telefone sa slabijim hardverskim specifikacijama, a ona nudi poboljšane performanse i veću efikasnost. Podsjetimo, Google je ovaj OS za pametne uređaje lansirao tijekom prosinca 2017. godine, a prva verzija 8.1 Oreo radila je sa samo 512 MB RAM-a. Dodajmo da je 512 MB RAM-a bilo dovoljno i za verzije 9 (Pie) i 10. No, potrebe su se polako povećavale. Tako su verzije 11 i 12 trebale 1 GB, dok verzije 12 i 13 trebaju minimalno 2 GB RAM-a.

Osnovna ideja svih verzija OS-a Android Go je omogućiti svim korisnicima pristup modernim funkcijama Androida. No, ovaj OS je posebno ciljao na pametne telefone sa ograničenim resursima. Što se tiče samog operativnog sustava, on dolazi za predinstaliranim specijaliziranim aplikacijama kao što su Google Go, YouTube Go, Gmail Go, Google Maps Go… Ove aplikacije zauzimaju manje prostora na disku od “pravih” verzija, koriste manje podataka i brže se pokreću. Tako one kada rade smanjuju opterećenje na memoriju i procesor. I dodajmo, sve te “okljaštrene” aplikacije se lako prepoznaju jer imaju sufiks “Go”.

Napomenimo i da Android Go dolazi sa predinstaliranom online trgovinom Google Play Store. No, ta trgovina digitalnim aplikacijama je posebno prilagođena tako da korisnicima prikazuje samo one aplikacije koje su optimizirane za rad na slabijim uređajima. Uz to, Android Go Edition sadrži i funkcije kao što su Data Saver te Files by Google, integrirani alat za upravljanje datotekama. A oni korisnicima pomažu da lakše upravljaju svojim podacima i prostorom za pohranu.

Jedan od ključnih aspekata OS-a Android Go je povećana sigurnost

Iako je ovaj reducirani OS namijenjen jeftinijim pametnim uređajima, Android Go dobija redovne sigurnosne nadogradnje. Također, on koristi i Google Play Protect kako bi korisnike zaštitio od malicioznih aplikacija. Ukratko, Android Go omogućava pristupačnost pametnih telefona širem krugu ljudi. Ali on i dalje pruža iskustvo korištenja Android OS-a koje je optimizirano za uređaje sa skromnijim specifikacijama. Tko zna, možda i vi koristite jednu od verzija OS-a Android Go, a to niti ne znate.

No, jedan vrlo dobar i povoljan pametni telefon koristi taj operativni sustav i pod njim radi zaista odlično. A to je MeanIT Smartphone X5, novi telefon ove hrvatske tehnološke tvrtke i koji u odnosu na svog prethodnika, model MeanIT X4, donosi brojne nove značajke i funkcije. Također, on ima i povećan ekran koji je sada velik čak 6,5 inča ili 16.51 centimetara. A taj IPS LCD ekran jamči dobru kvalitetu slike u svim uvjetima i pod svim kutovima, a ima HD+ rezoluciju od 720×1600 piksela.

Također, ovaj pametni telefon radi na 4G mreži, a za svoj rad koristi novi procesor Helio A22. Tu je i USB Type-C ulaz te snažna baterija od 3400 mAh. On ima čitač otiska prsta, a opremljen je i sa novim i jačim kamerama. A kako je to već uobičajeno kod MeanIT uređaja, u kutiji ćete dobiti prozirnu silikonsku zaštitnu masku te punjač i pripadajući kabel! I dodajmo, smartphone X5 ima samo 2 GB RAM-a. A kako ga pogoni spomenuti Android 13 Go, ovaj mobitel radi zaista odlično. Iscrpnu recenziju ovog MeanIT-ovog pametnog telefona možete pročitati ovdje, a sve od OS-u Android GO doznajte na Wikipediji.

VIDEO: MeanIT Smartphone X5

Tagged