ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
ben okri i roman simić / 17. fekp
 
sedamnaesto izdanje festivala europske kratke priče
 
Ben Okri, dobitnik Bookera, otvorio 17. FEKP
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska scena > #Književnost
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Razgovor s Benom Okrijem, nigerijsko - britanskim književnikom nagrađenim nagradom Booker (*) , o pričama koje se dobivaju u nasljeđe, o tome što je to što nasljeđujemo i koliko nas naslijeđeno određuje, otvorio je sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP), koji će do 1. lipnja u Zagrebu, Samoboru i Rijeci okupiti tridesetak renomiranih imena svjetske i domaće kratkropričaške književne scene.

Tema 17. FEKP-a je Nasljeđe, kojom festival, po riječima kreativnog direktora Romana Simića, kroz još jedno novo iskustvo čitanja i književnih susreta nastoji propitivati tu za sve nas važnu temu, ali i kontekstualizirati hrvatsku književnost u odnosu na svijet, pružiti priliku našim piscima da izađu iz mjehura i omjere se s ponajboljim svjetskim piscima.

"Pogledamo li oko čega se sve posljednjih ili više godina u Hrvatskoj i prostoru na kojem živimo lome koplja, oko čega se ljudi zgušnjavaju, to je zapravo pitanje nasljeđa. Nasljeđe je stvar svjetonazora, povijesti, klase, nacije, rase, kulture ili jezika pa i roda. Odlučili smo ovaj festival napraviti tako da pozovemo nagrađivane, sjajne pisce, koji će otvarati jednu po jednu ladicu te jedne velike i široke teme koja nas se duboko tiče", rekao je Simić.



O tim temama će tijekom šest festivalskih dana raspravljati istaknuta svjetska i domaća književna imena, među kojima su i nagrađivani pisci, ali i oni koji još nisu ni objavljeni, a prvi je u nedjelju u Zagebačkom plesnom centru o pričama koje je naslijedio pa ih iz rodne Nigerije unio u engleski jezik i svjetsku književnost, govorio proslavljeni autor Ben Okri, dobitnik književne nagrade Booker. Govoreći o svojem autorskom glasu, Okri je istaknuo da je to za pisca najvažnije: naći svoj specifični glas.

"Glas nije samo ritam, rečenica, nije samo priroda riječi koje koristite i način na koji slažete rečenice. Autorski glas je ton koji odražava vaše čitavo iskustvo, maštu, nešto pomoću čega možete savršeno izraziti što god se nalazi u vašoj glavi, što god vam leži na srcu. Meni je dugo trebalo da pronađem taj svoj glas", rekao je Ben Okri.

Romanopisac, pjesnik i autor kratkih priča Ben Okri dobitnik je Bookerove, Nagrade Commonwealtha i drugih prestižnih priznanja, a prevođen je na dvadesetak svjetskih jezika. Rođen je 1959. godine u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji, ostao je živjeti i raditi u Londonu. Njegove proze odlikuje osobita inačica magijskog realizma te ih uspoređuju s djelima Gabriela Garcije Marqueza i Salmana Rushdija.




Dio festivalskog programa ponovo u Samoboru i Rijeci

Ben Okri jedan je od niza istaknutih gostiju ovogodišnjeg izdanja jednog od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, koji će se do 1. lipnja predstaviti zagrebačkoj i riječkoj čitateljskoj publici kroz brojna događanja - čitanja, tribine, razgovore, promocije knjiga.

U susretima s hrvatskim čitateljima tijekom šest festivalskih dana sudjelovat će i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne'kratkopričaške nagrade Frank O'Connor te jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón.



Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu predstaviti hrvatski prijevod svojeg novog romana Zakon puža. Festivalska publika imat će se prilike upoznati i s belgijskom autoricom marokanskog podrijetla Rachidom Lamrabet, a gosti su još talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, Jan Carson iz Sjeverne Irske, Carlos Fonseca iz Kostarike, koji glasi za jednog od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice te nagrađivani pisci Inga Žolue iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.




* Nagrada Booker, odnosno punog naziva The Man Booker Prize for Fiction, je jedna od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu. Dodjeljuje se svake godine (od 1969.) za najbolji roman na engleskom jeziku. Za nagradu se mogu natjecati autori iz zemalja Commonwealtha i Republike Irske. Za sve ostale živuće autore osnovana je i Man Booker International nagrada, prvi put dodijeljena 2005. godine.

Dobitnicima Bookerove nagrade osiguran je veliki međunarodni publicitet, a već i sama selekcija, bilo na dužoj ili kraćoj listi, autoru osigurava dovoljno pozornosti u književnim krugovima. Također, nije zanemariv ni novčani iznos nagrade - prvotno je iznosio 21.000, ali je iznos postupno narastao do 50.000 funta.
 
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2018. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
2017.
 
 

 
 
Aktualne novosti na zagrebačkoj kulturnoj sceni.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
k.v.
29. svibnja 2018.
 
 

 
 
 
ZGportal Zagreb