ansambl lado - marijin plač | 2021.

Ansambl LADO predstavlja “Marijin plač”, napjev posvećen Gradu Zagrebu

Na godišnjicu snažnog potresa koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, Ansambl LADO snimio je spot za korizmeni napjev “Marijin plač”. Pjesma je posvećena Gradu Zagrebu i svim Zagrepčanima, posebice onima koji neumorno rade na obnovi glavnoga grada. I dodajmo, za snimanje videospota odabrana je zagrebačka Katedrala. To je mjesto koje mnogim Zagrepčanima pruža duhovno utočište, a u kojoj je LADO održao brojne sakralne koncerte.

Želja je pokazati stanovnicima kako, unatoč svim izazovima pred kojima se našao, Zagreb i dalje stoji uspravan i ponosan, kao i stoljećima do sada. A upravo su njegovi stanovnici zaslužni za snažnu vjeru i nadu u bolje sutra. Istu poruku ovim videospotom Ansambl LADO želi poslati i stanovnicima Banovine i svim hrabrim ljudima koji im nesebično pomažu.

“Godišnjica razornog potresa i teško stradala i oštećena zagrebačka katedrala koja je ostala bez vrhova obaju svojih tornjeva, potaknuli su nas da se prisjetimo mnogih naših koncerata održanih u tom predivnom zdanju. Tisućljetna pripadnost kršćanstvu iznjedrila je mnoštvo pučkih i sakralnih napjeva koje hrvatski narod stoljećima stvara i njeguje, a LADO kontinuirano prikuplja, interpretira i izvodi na vrhunskoj umjetničkoj razini”, rekao je Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla LADO.

Korizmene koncerte LADO je prvi puta održao u Katedrali 2008. godine

Korizmene koncerte LADO održava od 1993. godine, a prvi korizmeni koncert u zagrebačkoj katedrali izveo je u okviru svečanosti Pasionske baštine 14. ožujka 2008. Tada su praizvedeni napjevi iz Dalmacije i Slavonije te oratorij Na gori Kalvariovi.

“Ta dva prepoznatljiva simbola hrvatske kulturne i kršćanske tradicije i baštine nerazdvojivo su povezana. Nadamo se da će glasovi Ladovih umjetnika ponovno odjekivati katedralom nakon njezine obnove i obuzdavanja epidemije koronavirusa. Prošla nam je godina pokazala koliko su duhovnost i kultura važne u našim životima, a slikovito ih opisuje posljednjih mjeseci aktualan, doduše sročen na engleskom jeziku, slogan No culture, no future“, dodao je Šokac.

Korizmeni napjev “Marijin plač” može se poslušati i na Ladovu nosaču zvuka “Raspelo”

Korizmeni napjev Marijin plač može se poslušati i na Ladovu nosaču zvuka Raspelo autora Dražena Kurilovčana i Vida Baloga, koji je 2003. godine osvojio nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe. Za video i montažu videospota zaslužan je Marko Dimić, a ton majstor je Matija Auker.

Valja spomenuti kako zbog epidemioloških okolnosti LADO ni ove godine neće održati željno iščekivane korizmene koncerte. Nadali su se da će sve biti u redi, uvježbavali su ih proteklih tjedana. Tako se LADO zajedno sa svojom publikom želio približiti blagdanu Uskrsa. Više o Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi lado.hr.

VIDEO: Ansambl LADO – Marijin plač

Tagged