srednja strukovna škola velika gorica | travanj 2012.

Zagrebačka skupština prihvatila izvješće Policijske uprave zagrebačke

Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika među najsigurnijim je županijama u RH – rečeno je na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije održanoj 15. srpnja 2020. godine, na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2019. godini. Prema riječima Marka Rašića, načelnika Policijske uprave zagrebačke broj kaznenih djela na 100.000 stanovnika u Zagrebačkoj županiji je 844, a Hrvatski prosjek je 1370.

Tijekom 2019. godine na području Županije zabilježeno je 2.610 kaznenih djela, 1.975 prometnih nesreća te 2.863 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine kriminalitet je u porastu za 12 posto, ali je razriješenost bolja za 7,2 posto. Prometnih nesreća manje je za 6,9 posto, a broj smrtno stradalih u prometnih manji je za 31,3 posto.

Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0

Jednoglasnom odlukom vijećnici su podržali sufinanciranje projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 za što će Zagrebačka županija kroz tri godine osigurati ukupno 20 milijuna kuna. Za ovaj projekt iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositelj jelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2019. godini poslovala su pozitivno, a o tome su danas informirani članovi Skupštine.

Aktualni sat

Na aktualnom satu najviše vijećničkih pitanja bilo je vezano uz ovogodišnje javne natječaje. Zanimalo ih je koliko je prijava pristiglo te kada kreće isplata bespovratnih potpora poduzetnicima kojima je poslovanje bilo obustavljeno radi koronavirusa, koliko se gradova i općina prijavilo na natječaj za sufinanciranje poduzetničkih zona i izgradnju komunalne infrastrukture te kada će biti objavljen natječaj za programe u kulturi. Vijećnike je zanimalo kakva je trenutna epidemiološka situacija te što je Županija poduzela kako bi pomogla sustavu zdravstava.

Govoreći o investicijama, vijećnike je zanimalo kada je u planu otvorenje novog kompleksa u sklopu SB Naftalan, u kojoj fazi je kupnja dodatnog prostora za Glazbenu školu Ferdo Livadić, što je s energetskim obnovama škola i domova zdravlja koje su u tijeku te koliko sredstava je planirano nakon rebalansa proračuna za kapitalnu izgradnju u školstvu.

Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na otvaranje ambulante Poliklinike SUVAG u Dugom Selu, razvoj poljoprivrede na području županije u skladu europskim zelenim planom, poticanje uzgoja jagodičastog voća, troškove reprezentacije, mogućnost nabave srednjoškolskih udžbenika te na posljednje izmjene Prostornog plana Zagrebačke županije.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged