groblje mirogoj - parkiranje uz arkade - studeni 2015

Nova regulacija parkiranja na groblju Mirogoj – zabrana parkiranja uz arkade

U Gradskim grobljima u tijeku su pripreme za početak sveobuhvatne rekonstrukcije i uređenje Aleje mira na Groblju Mirogoj. U prvoj fazi bit će očišćene Mirogojske arkade s vanjske strane, a u drugoj uređena Aleja mira kojom se kreću ispraćajne pogrebne kolone do posljednjeg počivališta pokojnika.


Dosadašnja praksa prometovanja i parkiranja automobila uz arkade, iako je ono prema postavljanoj prometnoj signalizaciji bilo zabranjeno, onemogućavala je nesmetano i dostojanstveno kretanje pogrebnih povorki i ispraćaj pokojnika, na što su često građani stavljali primjedbe.

Uz to, promet vozilima uzrokovao je znatna oštećenja na ovom kulturnom dobru nulte kategorije. Stoga je donesena odluka da se na navedenoj površini dosljedno provede zabrana prometa i parkiranja vozila.

Za potrebe građana na području Gradskog groblja Mirogoj te Krematoriju, na raspolaganju je više od 400 parkirnih mjesta. Građani mogu svoje automobile parkirati uz južni ulaz groblja Mirogoj koje je označeno odgovarajućom signalizacijom za parkiralište.

Nadalje, parkirati se može uz kolumbarijski zid na Remetskoj cesti te na parkiralištu ispred ulaza u Krematorij. Ispred tog parkirališta nalazi se a utobusna stanica pa se građani mogu koristiti autobusom zaprijevoz od parkirališta do ulaza u groblje Mirogoj.

Dodatno je građanima tijekom cijele godine svakodnevno od 16 do 20 sati te od petka u 16 do nedjelje u 20 sati na raspolaganju parkiralište iza upravne zgrade Gradskih groblja (ulaz s Remetske ceste).

Za građane s invaliditetom i osobe s otežanim kretanjem osigurana su invalidska parkirna mjesta na ulazu u Mirogoj pored crkve Krista kralja, a uz posjedovanje dozvola, mogu i nadalje, kao i do sada, vozilima ulaziti i kretati se unutar groblja Mirogoj.

TAXI stajalište nalazi se na samom ulazu u Mirogoj, kao i autobusna stanica ZET-a, čije se korištenje građanima preporučuje (autobusne linije kreću sa teminala Kaptol!)

Time bi se “očuvali prirodna ljepota i mir Mirogoja te bi se zaštitilo od daljnje devastacije građevine kao kulturnog dobra nulte kategorije”, navode u Gradskim grobljima Zagreb.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged