električna vozila - gradska groblja zagreb - 2020

Nova električna vozila za Gradska groblja i ZGOS te 15 e-bicikala za ZagrebParking

Djelatnici podružnice Zagrebparking od danas će dio svojih redovnih radnih zadataka obavljati na 15 novih električnih bicikala. Ova investicija realizirana je u sklopu programa sufinanciranja električnih vozila, koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao u svibnju prošle godine. Zagrebački holding među prvima se prijavio s projektom nabavke osam električnih vozila L7 kategorije za podružnicu Gradska groblja, dva električna vozila M2 kategorije za podružnicu ZGOS te 15 električnih bicikala za podružnicu Zagrebparking.


Ukupna vrijednost investicije je 2.129.469 kuna. Na temelju Odluke o odabiru, od 19. lipnja 2020. godine, za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila davanjem sredstava subvencije, Zagrebački holding ostvario je pravo na dodjelu sredstava subvencije u ukupnom iznosu od 383.000 kuna od čega 320.000 kuna za vozila i 63.000 kuna za električne bicikle.

Električna vozila za podružnicu ZGOS isporučena su krajem prošle godine, a nova električne vozila podružnica Gradska groblja predstavila je u ožujku ove godine. Prvenstveno su namijenjena za prijevoz posjetitelja te su kvalitetno pojačanje voznog parka električnih vozila podružnice, kojeg čini 17 elektromobila s kojima se do sada obavljao besplatan prijevoz po groblju Mirogoj od travnja po početka studenoga. Nova vozila opremljena su kabinama i grijanjem te će omogućiti prijevoz posjetitelja i teško pokretnih osoba po grobljima tijekom cijele godine. Zahvaljujući nabavljenim električnim vozilima, ova besplatna usluga, osim na groblju Mirogoj, bit će na raspolaganju i posjetiteljima groblja Miroševac i Markovo polje.

Aktivnosti za održivu budućnost

Podsjetimo, Zagrebački holding, kao pružatelj usluga od općeg gospodarskog interesa, važan čimbenik u provedbi strateških planova i projekata Grada Zagreba pa tako i Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Zagreba – SECAP.

Među ostalim, podružnica Zagrebparking nositelj je aktivnosti u sektoru prometa, vezanih uz razvoj infrastrukture za korištenje alternativnih, energetski učinkovitijih goriva za osobna vozila. Uz besplatne punionice, vlasnicima za električna i hibridnih vozila u javnim garažama osigurana je olakšica u vidu umanjenja cijene parkiranja za 50% (ne odnosi se na satne – dnevne, satne – noćne i vrijednosne karte).

Te i ostale mjere za energetski održivi razvitak i prilagodbu klimatskim promjenama, dio su dugoročnog procesa i planova koji imaju za cilj unaprjeđenje svakodnevice građana primjenom novih aktivnosti koje pridonose održivoj budućnosti.


  • foto: zgh.hr

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged