centar kulture na peščenici, ivanićgradska ulica, zagreb / studeni 2015.

Kulturni centar Peščenica kreće u energetsku obnovu vrijednu više od 10 milijuna kuna

Projekt energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Centar kulture na Peščenici osnovan je 1955. godine i od tada djeluje u kreiranju kulturnih i obrazovnih programa za djecu, mlade, odrasle i treću životnu dob. Od 2015. godine promijenio je ime u Centar kulture na Peščenici – KNAP. Misija mu je podići razinu svijesti o kulturi te educirati stanovnike gradske četvrti Peščenica – Žitnjak o važnosti i vrijednostima koje ona donosi te pružiti kvalitetne sadržaje kojima građani mogu ispuniti slobodno vrijeme.

“Prije tri godine počeli smo s planiranjem energetske obnove našeg centra, a danas zahvaljujući svim gradskim uredima s kojima surađujemo, krećemo u njegovu realizaciju. Naš objekt ima više od 2.500 m2 i osim kulturnog centra koriste ga Glazbena škola Zlatko Baloković i Prva katolička osnovna škola. Svake godine ovdje prođe više od 20.000 posjetitelja i korisnika pa će ovaj projekt doprinijeti, osim uštedama i očuvanju okoliša, i njihovom kvalitetnijem boravku pri posjeti kulturnim sadržajima”, rekla je ravnateljica Anja Planinčić.

Projekt se provodi od travnja 2019. do veljače 2021 godine u vrijednosti od nešto više od 10 milijuna kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 5 milijuna kuna.

Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade, zamjenom neučinkovite stolarije aluminijskom i bravarije te modernizacijom sustava grijanja, hlađenja i ventilacije i uvođenjem nove kotlovnice.

“Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se energetska potrošnja za 371.927 MWh godišnje (69,80%), emisija CO2 za 119,67 t/godišnje te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B”, naglasila je voditeljica projekta Nataša Kelava.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged