194. samoborski fašnik - spaljivanje princa fašnika

Spaljivanjem Princa Fašnika uz veličanstven vatromet završen Samoborski fašnik 2020.

Spaljivanjem Pinca Fašnika, veličanstvenim vatrometom i koncertom Jelene Rozge, u utorak, 25. veljače 2020. godine, završen je 194. Samoborski fašnik koji je tijekom dva tjedna posjetilo više desetaka tisuća ljudi.

Kako tradicija i nalaže fašničke splenacije okončane su suđenjem Princu Fašniku koji po 194. put nije uspio izbjeći galge jer Sraketi su presušile super moći, on se osilil u vlastitoj bedastoći, Fiškal Mutiman kak navek kaput okreće, a Sudec se hrusti i optužbe podmeće. Tak je bilo i na pokladni utorak. Sudec Mitoman po brzom je postupku odlučio da je kucnul čas da ekipa iz Srakostripa ostane bez glave.

“U ime fašničkog suda i puka, moja čvrsta ruka, mirne duše i čiste savjesti presuđuje – KRIV JE!!! Krvniki vužgnite baklje i skurite ga!”, naredio je Sudec te fašničkom puku poručio: “Ne ronite suze i nemojte ga žalit zaslužil je kaznu i treba ga zapalit. Fašničkom je ludilu konac i kraj, od sutra bu opet normalni šlamperaj. Prešli bumo tiho ko pravi superjunaki, a na vlast se vraćaju stari bedaki!”

Prije samog suđenja i spaljivanja fašnička vlast je do kraja ispraznila državnu blagajnu, jer su se dijelile vrijedne nagrade za najzanimljivije i naoriginalnije obiteljske, pojedinačne i skupne maske. Kod obiteljskih prvo mjesto pripalo je Ninja Kornjačama, drugo Obitelji Shrek, a treće Čuvarima bedaka.

U konkurenciji pojedinačnih maski slavila je maska Super kuhinja u Hrvata, druga je Samoborski super Rambo, a treća PR i Mandarina.

Kod skupnih maski najveselija je bila Večernja škola, druga je maska Pinokio te treći Astronauti.

Svoje novčane nagrade preuzeli su i najbolji ovogodišnji mjesni odbori – Pavučnjak, Rude i Konšćica, a Fašničke galge za poseban doprinos Samoborskom fašniku osvojio je karikaturist Niko Barun.

Pehar z velikim uhima preuzela je malonogometna ekipa iz Konšćice koja je pobjednik Fašničke lige prvaka u malom nogometu, a koja se igrala na terenu s umjetnom travom SC Stars.

Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim uređenjem i ponudom obogatili fašničku zabavu pa je Srakino gnezdo pripalo Krčmi Gabreku 1929, drugo mjesto zauzeo je 2CV pub Fontana, a treće Hotel Lavica.

Izvučeni su i dobitnici nagradne igre Fašnička putovnica koji su tijekom Fašnika obišli bar 12 od 15 ugostiteljskih punktova, a to su Goran Novosel, Loreta Librić i Marija Patekar.

Veselja i zabave za velike i male maškare ni ove godine nije nedostajalo, a brojni su posjetitelji uživali i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi, kao i glazbenom programu uz Jelenu Rozgu, Željka Bebeka, Opću opasnost, Klapu Intrade, Slavonske lole i druge izvođače. Osim mnoštva domaćih mašakara i ove su godine Slobodnom Fašničkom Republikom prodefilirale i brojne gostujuće skupine iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske, a u dječjem je fašniku sudjelovalo je više od 3000 mališana.

Zaključiti možemo da svi koji su došli uživati u najstarijoj i najvećoj pokladnoj svečanosti u ovom dijelu Hrvatske mogu biti zadovoljni, a novo fašničko druženje zakazujemo iduće godine kada će se održati 195. Samoborski fašnik, jer bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik!

Tagged