art zagreb - 2020 logo

Otvoren 3. Art Zagreb – središnji događaj hrvatskog tržišta umjetnina

U Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla otvoren je 3. Art Zagreb, središnji događaj hrvatskog tržišta umjetnina. Iako zbog pandemije korona virusa nije održano svečano otvorenje, u četvrtak, 27. kolovoza 2020. godine između 17 sati i ponoći Art Zagrebom su prošetali brojni posjetitelji, ljubitelji umjetnina i poznate osobe te uživale u izložbama i programu. U prizemlju, na prodajnom sajmu, predstavljene su najbolje galerije i umjetnici prisutni na hrvatskom tržištu umjetnina, kat je rezerviran za tri izložbe – TRILIK(A3), Marš iz mog horoskopa! i Projekcija mraka. U vrtu Hale V posjetitelji su mogli uživati u nastupu zagrebačkog psych funk kvinteta “Nemanja” koji je predstavio novi album “Cosmic Disco”, dok će se u petak, 28. kolovoza, na pozornicu popeti Sara Renar, zagrebačka kantautorica eksperimentalno – indie – pop izričaja suptilnih melodija.

“Dobra je vijest da Art Zagreb ide dalje usprkos korona virusu. Grad Zagreb podržava ovaj sajam koji se u samo dvije godine isprofilirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina. Ovo je jedno od rijetkih gospodarskih grana koje napreduje i u doba gospodarskih kriza, pokazujući snagu kulturnih i kreativnih industrija. Ulaganje u umjetnine ulaganje je s najvećom dodanom vrijednošću. Suvremena kultura već sutra je naša baština i identitet”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić povodom otvorenja sajma.

Od 27. do 29. kolovoza 2020. godine, svaki dan od 17 do 21 sat moći ćete pogledati sve tri izložbe uz mogućnost kupnje više stotina radova domaćih i inozemnih umjetnika, a u vrtu se zabaviti do ponoći.

TRILIK(A3) je multimedijalna izložba alumnija i diplomanata triju hrvatskih umjetničkih akademija – Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovom izložbom, tri akademije nastavljaju promovirati svoje studente i nakon što su postali diplomanti i alumniji.

Skupnom izložbom Marš iz mog horoskopa! kustosica Selma Hafizović kroz radove pet umjetnika prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno, oblikovanje identiteta. Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma. Posebice, kako opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa. Izlažu koji izlažu su Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger.

Svjetlosnom instalacijom Projekcija mraka umjetnik Ivan Lušičić Liik u središte postavlja nevidljivi objekt. Rotirajući crni objekt postavljen u središte crne prostorije vidljiv je samo kao sjena na zidu i to zahvaljujući reflektorima koji ga obasjavaju. Kako se objekt rotira, njegova struktura se otkriva kroz sjene na zidu, kao animacija 3D skeniranja objekta.

Tehnički muzej Nikola Tesla i ove godine sa zadovoljstvom pruža partnersku podršku manifestaciji Art Zagreb. Ove godine to je osobito bitno u okolnostima kada je zbog potresa onemogućen redoviti rad mnogih kulturnih ustanova te kada je mnogim pojedincima, udrugama i ustanovama otežan rad i egzistencija zbog epidemije COVID-a. Stoga smatramo da je bitno podržati održavanje kulturnih i umjetničkih projekata kako zbog kontinuiteta rada i prezentacije umjetnika tako i zbog potreba i razvoja publike”, rekla je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -