ulica nikole jurišića, zagreb / rujan 2014.

Istraživanje: Žene na tržištu rada – potplaćene su, diskriminirane i teže napreduju

Ususret Međunarodnom dana žena, s ciljem jačanja svijesti o neravnopravnom položaju žena na tržištu rada, MojPosao je pokrenuo inicijativu pozitivne diskriminacije u okviru koje je dio oglasa za posao na portalu objavljen u ženskom rodu. Naime, usprkos naporima koji su posljednjih godina uloženi u borbu protiv diskriminacije u radnom okruženju i zaštitu dostojanstva svakog zaposlenika, dio problema i dalje opstaje.

Svaka četvrta žena je tijekom karijere bila suočena s određenim oblikom diskriminacije na temelju spola, bilo da je riječ o neukusnim komentarima na njihov izgled, uvredama ili neželjenim tjelesnim dodirima.

Premda bi svakom zaposleniku trebale biti pružene jednake mogućnosti napredovanja, četvrtina žena je uvjerena da moraju uložiti više truda od svojih muških kolega kako bi dobile promaknuće.

U osobito nezavidnom položaju nalaze se trudnice – čak 28% žena tvrdi kako je trudnoća umanjila njihove šanse za napredovanjem, a svaka deseta žena je po povratku s rodiljnog dopusta na zahtjev poslodavca promijenila radno mjesto unutar tvrtke, i to na nižu poziciju u odnosu na onu prije trudnoće.

Plaće i dalje na strani muškaraca

Žene su i dalje potplaćene – prosječna plaća muškaraca iznosi 6.925 kuna, što je čak tisuću kuna više od mjesečnog prihoda žena (5.906 kuna), a osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

Zanimljivo, najveće razlike u plaći pronalazimo među onima s najvišim stupnjem obrazovanja – žene s završenim postdiplomskim studijem ili MBA poslovnom školom imaju 23% niže plaće u odnosu na jednako obrazovane muškarce.

Također, umjesto da se jaz u mjesečnim primanjima smanjuje s godinama radnog iskustva, on se povećava.

Naime, razlika u plaći muškaraca i žena s manje od godinu dana iskustva iznosi 12% u korist muškaraca, među onima s 3 do 5 godina staža raste na 14%, a najveći nesrazmjer (15%) pronalazimo kod zaposlenika s više od deset godina iskustva.

Borba za ravnopravnost koja traje i danas

Smisao Dana žena oduvijek se ogledao u skretanju pozornosti na neravnopravan ekonomski, društveni i politički položaj žena u odnosu na muškarce, vidljiv i u činjenici da se u oglasima za posao nazivi radnih mjestu standardno pišu u muškom rodu.

Stoga, MojPosao je pokrenuo inicijativu protiv rodne diskriminacije na tržištu rada i u tjednu uoči Dana žena svoj oglas objave u ženskom rodu.

Od 2. do 8. ožujka 2020. godine svi oglasi poslodavaca koji podržavaju inicijativu su pisani u ženskom rodu pa se posloprimci umjesto na oglas za, primjerice, zavarivača mogu prijaviti na onaj za zavarivačicu, odnosno prodavačicu, vozačicu kamiona ili grafičku dizajnericu.

Izdvajamo neke od poslodavaca koji su podržali inicijativu

  • agencije za zapošljavanje: Dekra zapošljavanje, Dekra privremeno zapošljavanje, Smart Flex, Smart Group Recruitment, Trenkwalder, Adecco, Manpower i Electus;
  • trgovački lanci i prehrambene kompanije: Metro, Plodine, Atlantic, McDonalds, Studenac, Kaufland i Kraljevi Restorani;

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -