ivica propadalo / kristal total art / muzej mimara / zagreb 2019

Glamurozne nagrade Porin, Dora, Večernjakova ruža i druge u Muzeju Mimara

U zagrebačkom muzeju Mimara otvorena je izložba Ivice Propadala “Kristal total art”. Tako su se na jednom mjestu, nakon 25 godina našli Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statue slikara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivice Propadala, koje su po prvi put izložene i predstavljene zagrebačkoj publici u Muzeju Mimara. Propadalo je jedan od rijetkih umjetnika s tolikim brojem realiziranih nagrada i to ne samo na ovim prostorima, nego i na prostoru Europe.

“Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o Merovinškoj i Karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korijene iz Vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka…itd. Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statue. Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura. Arsen Dedić bi mi znao često reći `Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati`”, rekao je Ivica Propadalo.

Posjetitelji će izložbu moći pogledati do 17. studenog 2019. godine u muzeju Mimara, a moći će vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda.

Propadalove nagrade dobili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Gabi Novak, Matije Dedića, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Parnog valjka, Prljavog kazališta, Tonija Cetinskog, Nine Badrić, Massima Savića i brojnih drugih.

“Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbieja Williamsa, Alicije Keys ili Erosa Ramazzottija te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto”, rekao je prigodom otvorenja izložbe Kristal Total Art glazbeni kritičar i novinar Zlatko Gall.

Brojne druge manifestacije su izabrale Propadalove statue primjerice: autori najboljih Europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional, pobjednik svjetske utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je ovogodišnje Propadalove kristalne statue, Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festivala komornog teatra koja se svake godine dodjeljuje u Umagu, Marin Čilić je odabrao Propadala da mu dizajnira statue njegove Fondacije, zatim Književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt. Zanimljivo je da su sve nagrade izrađene u slovenskoj Staklarni Rogaška.

Zbog svoje zanimljivosti izložba je pobudila veliki interes publike, a od poznatih osoba izložbu su posjetili Daniela Trbović, Ksenija Urličić, Zdenka Kovačiček, Mario Sedmak, Jurica Pađen i brojni drugi.

Izložbu su prvi imali priliku vidjeti Sarajlije u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Nakon Zagreba izložba u siječnju seli u Ljubljanu, u ožujku u Rijeku te u svibnju u Zadar.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -