igor taritaš | mural u martićevoj ulici u zagrebu | creart 2.0 | foto: vanja babić | 2020.

CreArt 2.0 | Igor Taritaš izveo street art intervenciju nacrtavši mural u Martićevoj ulici

Tijekom srpnja 2020. godine Igor Taritaš izveo je street art intervenciju u Martićevoj ulici u okviru EU projekta CreArt 2.0. Mural Igora Taritaša nalazi se na križanju Martićeve i Vojnovićeve ulice pored privremene funkcionalne instalacije “Space Invader” autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja. A njegov mural prikazuje imaginarni interijer iz kojeg vidljiv eksterijer, iluzionistički nas odvlači na neka druga mjesta…

Dehumanizirajući prostor Igora Taritaša baš suprotno, uvlači promatrača u svoje prostore. On mu zadržava pozornost u interijeru osjećajem ugode te slobode koji donosi eksterijer. A uz skulpturu Space Invader autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja, promatranje murala svim okupljenima omogućuje putovanja na neka imaginarna mjesta.

Podsjetimo, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već treću godinu zaredom u okviru EU projekta CreArt 2.0 organizira izvedbu umjetničke intervencije u centru grada Zagreba. Spomenimo da su do sada kroz ovaj projekt izvedena dva murala. To su onaj Damira Sobote na Osnovnoj školi Matka Laginje te Lava Paripovića na trafostanici u parku vrtića.

O Igoru Taritašu

Igor Taritaš rođen je 1987. godine u Pakracu, a osnovnu školu završava u Hercegovcu kod Garešnice. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD) 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je u klasi profesora Ante Rašića 2013. godine. Danas kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu.

Izlagao je na četrnaest samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva. Od njih valja izdvojiti samostalnu izložbu u Von Fraunberg galeriji u Dusseldorfu, grupne izložbe Stilles Leben i Knotenpukt 19 u Affenfaust galeriji u Hamburgu, Bijenale slikarstva u Zagrebu, Exporting Zagreb u Narodnom muzeju u Poljskoj, Junge Kunst aus Kroatien u Austriji te Affordable art fair u Londonu, Singapuru, Hong Kongu i Briselu.

Odnedavno ga predstavljaju inozemne galerije Sol art iz Dublina, Von Fraunberg art galerie iz Dusseldorfa, Affenfaust galerie iz Hamburga i Oxholm galleri iz Kopenhagena. Slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji, Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj, Danskoj, Italiji, Ujedinjenim arapskim emiratima i Singapuru. Više o ovom umjetniku doznajte na njegovoj Facebook stranici.

Europski kulturni projekt CreArt 2.0

CreArt 2.0 je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. A sam je projekt započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija. To obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti.

Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. A uz HDLU, projekt okuplja i ostale članove koji čine “mrežu partnera”. Oni dolaze iz Genove i Leccea (IT), Clermont – Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT). Spomenimo da mrežu koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). I dodajmo, petogodišnji projekt CreArt 2.0 provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Tagged