zebas - hrvatski glazbeni festival - 2020

24. Hrvatski glazbeni festival svirkom “pokorio” zagrebački bend Zebas

Uz poštovanje svih epidemioloških mjera i uz, nažalost, izostanak publike, finale 24. HGF-a (Hrvatski glazbeni festival), jednog od najdugovječnijih festivala nove glazbe u regiji, održano je u petak, 16. listopada 2020. godine u zabočkom ZCUK Regeneratoru. Program se u direktnom prijenosu putem live streama mogao pratiti na društvenim mrežama, a prema prvim izvještajima, finaliste je gledalo preko 5500 ljudi.

U finalu su nastupili bendovi “Trip To Caldera” iz Krapinskih toplica, “Krah1573” iz Varaždina, “Core System” iz Čakovca, “Zebas” iz Zagreba i “Pokle” iz Rijeke, a u žiriju su, osim predstavnika HGF-a i pokrovitelja Polak Media Music, bili naši istaknuti glazbenici J. R. August i Tomislav Goluban.

Kao i svake godine, bendovi su glasali za kolege u finalu, a ove godine se zbrajao i glas publike koja je glasovala putem Facebook na stranicama bandova finalista za vrijeme trajanja finalne večeri.

Bez obzira što je izostala podrška publike u dvorani Regeneratora, mladi glazbenici, koji dolaze iz različitih glazbenih pravaca, nisu se dali smesti i odradili su sjajne nastupe i tako pokazali da hrvatska glazbena scena itekako ima što za pokazati. Valja svakako pohvaliti i sve one koji su Hrvatski glazbeni festival pratili putem društvenih mreža, jer se i na taj način može dati podrška sceni kada već, iz poznatih razloga, izostaje mogućnost nastupe ovakvih sjajnih bendova pratiti uživo.

Ovogodišnju titulu najboljih ponio je zagrebački bend Zebas koji je svojim indie rockom sa primjesama popa, funka i dancea osvojio većinu glasova žirija. Njihova vibrantna glazbena forma vodi nas ljubavnim putovanjima, osobnim traženjima i društvenim razmatranjima na nepretenciozan način, od plesnih ritmova do suvremenih balada u kompaktnoj formi za moderno vrijeme.

Pobjedničkom bendu “Zebas” nagradu je uručio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek

“Oduševljeni smo pobjedom na HGF-u, pogotovo u ovako žestokoj konkurenciji. Svi bendovi su bili odlični i bilo je užitak svirati na istoj pozornici s njima. Ovo nam je bio tek drugi nastup pa smo još više zadovoljni rezultatom. Trenutno radimo na našem novom singlu koji bi trebao izaći kroz mjesec dana, a nakon toga slijedi i prvi EP. Još jednom hvala svima koji su glasovali za nas!”, komentirali su dečki iz grupe Zebas nakon proglašenja pobjednika.

Kao gosti večeri nastupio je bend Sacher. Sacher je novi bend Srđana Sachera, osnivača legendarnih bendova Haustor i Vještice, autora brojnih hitova, kao što su Moja prva ljubav (Djevojke u ljetnim haljinama), Totalno drukčiji od drugih, Volim slušati radio, Ne-običan dan, Kradljivac srca i Zlato. Neke smo od ovih pjesama imali prilike čuti i na pozornici Regeneratora, uz pjesme sa prošle godine objavljenog albuma Biser, ambra, jantar.

Video spot: Zebas – U obilasku

Tagged