gitarski trio elogio - 45. samoborska glazbena jesen 2020

Fantastična izvedba gitarističkih virtuoza tria Elogio na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Pretposljednji koncert 45. Samoborske glazbene jeseni donio je gitarističku perfekciju za koji je zaslužan gitarski trio Elogio u sastavu Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Kod njih postoji neraskidiva veza sa Samoborom i festivalom, budući da je Petrit Çeku pobjednik 2. izdanja natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i čest gost festivala, a Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić također su već nastupali na Samoborskoj glazbenoj jeseni, a sva trojica su i predavači na ljetnim gitarističkim školama u Samoboru. Trio je osnovan 2009. godine, a povezao ih studij u glasovitoj gitarističkoj klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


Vođeni željom za sviranjem djela velikih kompozitora, koja nije moguće izvoditi na jednoj gitari, velik dio repertoara trija sačinjavaju obrade orkestralnih i klavirskih kompozicija. Za samoborski koncert trio je izabrao Beethovenovu Sonatu za klavir br. 15 u D-duru, op. 28, Pastoralna (obrada Petrit Çeku) te Schubertova Četiri impromptua, D. 899, op. 90 (također obrada Petrita Çekua). Jedinstvenosti koncerta pridonijelo je grmljavinsko nevrijeme, no ono nije omelo glazbenike koji su pružili fantastičnu izvedbu koja će se dugo pamtiti. Publika je u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru dugotrajnim pljeskom tražila još pa je i dobila dodatak – Preludij br. 5 Sergeja Rahmanjinova.

U samoj završnici festivala, u nedjelju, 4. listopada 2020. godine, pred publiku će još jednom izaći festivalski ansambl – violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Hrvoje Philips, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak. Na samom kraju 45. izdanja Samoborske glazbene jeseni čut ćemo Gudački kvintet u C-duru, D. 956 Franza Schuberta i Klavirski sekstet u D-duru, op. 110 Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.

Ulaznice za taj koncert mogu se kupiti na mrežnoj stranici ulaznice.hr i na blagajni samoborskog kina sat vremena prije filmske projekcije. Cijena ulaznice je 70 kuna, odnosno 50 za one koji koriste popust, a to su članovi Kluba ljubitelja umjetnosti, umirovljenici, učenici i studenti. Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged