fontana "manduševac" | trg bana josipa jelačića zagreb | listopad 2014.

Manduševac | Fontana smještena na Trgu bana Jelačića po kojoj je Zagreb dobio ime

Manduševac je vjerojatno najpoznatija fontana u Zagrebu, a nalazi se na Trgu bana Jelačića. Fontana je turistička atrakcija i jedan od simbola grada Zagreba, a ujedno i za Zagreb ima veliko povijesno značenje. Naime, prema legendi Zagreb je po njoj dobio ime. Povijesno, izvor vode Manduševac postoji od davnina, a nalazio se na prostoru bivšeg sajmišta – Harmice. Točnije, ispod zidina starog Zagreba, koji se tada sastojao od dva grada – Kaptola i Griča. Stoljećima je Zagrepčanima služio kao izvor vode, a 1852. godine izvor je po prvi put uređen kao javni zdenac.

1898. godine, tada novi zagrebački trg rekonstruiran je i popločan, a tom prilikom izvor / javni zdenac Manduševac je zatrpan. S vremenom je izvor i njegov položaj potpuno zaboravljen. Baš je zbog toga nastalo veliko iznenađenje kada je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike (današnjeg Trga bana Jelačića) 1986. godine, Manduševac ponovo pronađen.

Manduševac nije bio u prvotnom planu uređenja trga, ali je na molbu javnosti nakon otkrića plan promijenjen. I tako, od 1987. godine, kada dobija današnji izgled, Manduševac ponovo postoji. Današnji “izvor vode” spojen je na gradski vodovod, a odvod sproveden u gradsku kanalizaciju.

Oko veze imena ovog zdenca i Zagreba vežu se brojne priče

Postoji legenda iz davnina prema kojoj je na tom zdencu lijepa djevojka Manda srela viteza, tj. hrvatskog bana ili vojskovođu. On ju je zamolio za malo vode i (navodno) joj rekao: “Mando, dušo, zagrabi vode.” I prema toj izreci i Zagreb i Manduševac su dobili ime. Manduševac prema Mandi, a Zagreb od “zagrabi”.

No, ovaj izvor prate i ostale legende. U vrijeme dok je voda iz zdenca bila pitka, govorilo se da će se onaj, tko se na to izvoru napije vode, uvijek vraćati u Zagreb. Ili kako su govorili stari zagrepčani: “Ak dojdeš v Zagreb i napiješ se vode na manduševačkom zdencu, nigdar iz Zagreba ne buš otišel!”

Popularna je i predaja koja živi i danas, o Manduševcu kao zdencu sreće koji ispunjava želju ako se u njega ubaci novčić. Stariji Zagrepčani se sjećaju kamene kocke u središtu fontane sa početka devedesetih godina 20. stoljeća, kada taj običaj ponovo vratio i to u obliku velikih svota novaca u fontani. Taj fenomen je bio toliko velik, da su Crni Jack i Kumpić, likovi popularne zagrebačke serije Smogovci, išli u pljačku tih novaca. Danas se u Manduševac novac više ne ubacuje, ali se u njega, sada već tradicionalno, bacaju maturanti slaveći završetak srednjoškolskog obrazovanja. Također, Manduševac se danas kao heraldički simboli prikazuje na grbu Zagrebačke županije kao izvor vode.

FOTOGALERIJA “Zagreb u slici”: Fontana Manduševac

Tagged