nacionalna kampanja osnaživanja žena "sofija" 2020 - ambasadorica mirela priselac remi

Mirela Priselac Remi ambasadorica Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija”

Poznata umjetnica se i sama često susretala s predrasudama, o njima govori u svojim tekstovima i često ističe kako je glazba najbolji medij za prenošenje stavova i mijenjanja mišljenja javnosti. Poznata je po svojoj autentičnosti, progovaranju o položaju žena u modernom društvu, borbi za ženska prava i jednakost spolova. Svoje stavove izražava bez imalo ustručavanja i ne boji se govoriti o stvarima koje mnogi izbjegavaju.


Zbog svog senzibiliteta prema ženskim pitanjima i pravima, izabrana je za ambasadoricu kampanje čiji je glavni cilj aktivno osnaživanje i osposobljavanje žena za nošenje s izazovima u društvu u kojem živimo.

“Kada su me pozvali da se priključim kampanji, objeručke sam to prihvatila zbog toga što su pitanja osnaživanja žena i općenito ženska pitanja nešto su što mi je vrlo blisko i čime se bavim u svom kreativnom radu već dugi niz godina ili kroz poeziju, ili muziku s Elementalom“, rekla je Remi.

Prema podacima UN-a svaka treća žena na svijetu tijekom svoga života proživi neki oblik nasilja, a 20 do 50% žena u Europi je tijekom života bilo žrtvama obiteljskog nasilja. Stvarni podatak nasilja nad ženama još je teže doznati zbog nemogućnosti dokazivanja i slabe osviještenosti građana.

Porazna je i činjenica da velik broj građana Hrvatske smatra kako je nasilje nad ženom svakodnevna situacija čije prijavljivanje i razotkrivanje postaje javna sramota za obitelj. Zlostavljanje žena kao posljedicu ima nisku razinu samopoštovanja, socijalno isključivanje te posljedice za fizičko i psihičko zdravlje.

O Nacionalnoj kampanji osnaživanja žena “Sofija”

Nacionalna kampanja osnaživanja žena Sofija radi na aktivnom osnaživanju i osposobljavanju žena za nošenje s izazovima u društvu u kojem živimo te njihovom osposobljavanju za aktivnije sudjelovanje na tržištu rada. Stavlja naglasak na važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja.

Aktivnosti nacionalne kampanje “Sofija” pokrivaju cijelu Hrvatsku i održat će se u svim županijama (21 lokacija) za dvije ciljane skupine:

  • nezaposlene žene i žrtve nasilja
  • stručnjaci koji rade s navedenim skupinama

Aktivnosti se provode kroz 3 glavne komponente:

  • radionice unaprjeđenja socijalnih vještina
  • radionice samoobrane
  • edukacija stručnjaka

Cjelokupan program doprinijet će osobnom razvoju, podršci i osnaživanju nezaposlenih i zlostavljanih žena. Svi elementi projekta svojevrstan su alat komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike te će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici.

Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava “Sofija” provodi projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 1.420.506,41 kuna. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Plavi telefon i ustanovom Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja Duga – Zagreb tijekom 20 mjeseci – od ožujka 2020. do studenog 2021. godine.

nacionalna kampanja osnaživanja žena "sofija" 2020

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged