zagrebačka županija | 2024.

Zagrebačka županija tijekom ljeta 2024. godine organizira brojna kulturna, sportska i zabavna događanja

Zagrebačka županija postaje sve popularnija destinacija među turistima iz svih krajeva svijeta. A kao takva privlaći brojne posjetitelje svojom raznolikošću i bogatstvom kulturnih, sportskih i zabavnih događanja. Ljeto u ovoj zelenoj oazi, u blizini metropole, sinonim je za pregršt uzbudljivih manifestacija koje ispunjavaju kalendar tijekom srpnja i kolovoza ove godine. Od obiteljskih festivala, sportskih natjecanja, glazbenih večeri pa sve do duhovnih događaja… Tu baš svatko može pronaći nešto za sebe.

Turisti iz Europe, Amerike, Azije i Australije prepoznaju šarm i autentičnost koju donosi Zagrebačka županija. Prema najnovijim podacima, u Zagrebačkoj županiji je do sada ostvareno 20% više dolazaka i 17% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Uz tradicionalnu gostoljubivost lokalnog stanovništva, posjetitelji dolaze kako bi doživjeli krajolik koji oduzima dah. Ali i okuse zbog kojih se većina posjetitelja vraća redovito i harmoniju destinacije s ritmom održivosti. I dodajmo, baš svako mjesto u ovo županiji nudi svoju autohtonu turističku ponudu. A to čini ovu regiju jedinstvenom destinacijom koja svakim posjetom iznova oduševljava.

“Jedinstvena smo boutique turistička destinacija s naglaskom na prirodne ljepote i vrhunska eno-gastronomska iskustva. No, priča tu ne staje. Naše turističke manifestacije svake godine su sve bolje, kvalitetnije te privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Jačamo postojeće. resurse pametno i ulažemo u revitalizaciju tradicije kroz inovativne turističke proizvode”, rekla je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije. Više o turističkoj ponudi koju pruža Zagrebačka županija doznajte na mrežnim stranicama na adresi visitzagrebcounty.hr.

Koja sve događanja donosi Zagrebačka županija tijekom ljeta 2024. godine?

Spartan utrka i retro party u Svetoj Nedelji

Za ljubitelje adrenalina, Sveta Nedelja organizira Santa Domenica Spartan Trifecta Weekend i to 20. i 21. srpnja, na jezeru Orešje. Ovaj događaj okuplja ljubitelje adrenalina i sportaše iz cijelog svijeta koji se natječu u izazovnim disciplinama. Na kraju ljeta, 30. kolovoza, održat će se veliki retro 90 dance party Domenikana – Ljeto u Svetoj Nedelji, Kad će taj petak? na Trgu Ante Starčevića, koji će vas vratiti u doba najboljih plesnih hitova.

Sport i gastronomija u Dubravici

Krajem srpnja, 27. u mjesecu, Općina Dubravica postat će centar sportskih i gastronomskih užitaka. Povodom dana Općine Dubravica, organizira se Sportski i gastro dan koji uključuje tradicionalnu biciklijadu i natjecanje u pripremi kotlovine. Ovaj događaj privlači lokalne goste i mnogobrojne turiste koji žele uživati u sportskim aktivnostima na otvorenom, a zatim se opustiti uz domaće specijalitete.

Green Summer i Vojko V u Dugom Selu

Od 5. do 28. srpnja Dugo Selo će biti domaćin Green Summer festivala u Perivoju grofa Draškovića. Ovaj festival nudi niz koncerata i događanja na otvorenom, a posebno se ističe koncert Vojka V koji će se održati 20. srpnja na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta.

Wellbeing Summer i popularni kukurzni labirint u Ivanić-Gradu

Ivanić-Grad je ove, 2024. godine, pripremio bogat program za sve ljubitelje zdravog života i opuštanja. Tijekom srpnja i kolovoza u SP Zelenjak održavaju se pilates, tai chi, svjesno disanje i zvučne kupke. Wellbeing Summer održat će se tijekom nekoliko datuma u srpnju, ali i kolovozu, tako da vjerujemo kako ćete jedan vikend htjeti odvojiti za opuštanje u prirodi.

Posebno zanimljivo bit će otvorenje Posavskog kukuruznog labirinta Hrvatica u četvrtak, 8. kolovoza, koje obećava zabavu za sve okupljene. Inače, ova turistička atrakcija već drugu godinu za redom privlači mnogobrojne posjetitelje, a do sada je dobitnica mnogobrojnih nagrada.

Kazalište i glazba u Samoboru

Samobor će se ovog ljeta pretvoriti u pravu “kulturnu meku”. Od 19. do 31. kolovoza, održava se 13. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika – Youngmasters festival, a svi ljubitelji klasične glazbe uživat će u nastupima talentiranih mladih glazbenika iz cijelog svijeta, dok će djeca moći uživati u kazališnim predstavama i radionicama. Pak, manifestacija Ljeto u Samoboru traje sve do 7. srpnja, a nudi mnogobrojne zanimljive sadržaje.

Festival tradicijske hrane u Vrbovcu

Jedan od najzanimljivijih događanja ovog ljeta je 43. Festival tradicijske hrane Kaj su jeli naši stari, koji će se održati od 23. do 25. kolovoza u Vrbovcu. Ovaj festival nudi jedinstvenu priliku za kušanje tradicionalnih jela i uživanje u bogatom kulturnom programu, čime oživljava stare običaje i kulinarske tradicije ovog kraja. Krajem srpnja, u subotu, 27. srpnja, u Vrbovcu očekuju sve ljubitelje piva na novom izdanju Beerfesta sa sadržajima tijekom cijelog dana.

Wine Summer u Svetom Ivanu Zelini

Za ljubitelje vina i opuštanja, u subotu, 6. srpnja u 18 sati, Sveti Ivan Zelina nudi poseban doživljaj s manifestacijom Wine Summer 2024. Događanje će se održati u Vinima Puhelek Purek, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u vrhunskim lokalnim vinima uz prekrasan krajolik. Ovo je idealna prilika za one koji žele okusiti najbolje od zelinskih vinograda i uživati u toploj ljetnoj večeri.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara u Velikoj Gorici

Od 30. lipnja do 7. srpnja Velika Gorica će ugostiti Festival drvenih kapela Sancta Barbara. Ovaj jedinstveni festival posvećen je očuvanju i promociji drvenih kapela koje predstavljaju značajan dio kulturne baštine ovog kraja.

Tagged