11. Zagreb Jazz Festival / JAZZG 2019

Zagreb Jazz Festival – tri vrhunska jazz koncerta u Dvorani Blagoje Bersa

U Zagreb se u velikom stilu vratio Zagreb Jazz Festival (JazZG). Ovogodišnje, 11. izdanje Festivala, u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza – tri vrhunska jazz koncerta održat će se u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 19:30 sati.

Već u petak, 22. studenoga, nastupaju Vijay Iyer & Wadada Leo Smith, 24. studenoga Aaron Diehl Trio, a 25. studenoga 2019. godine Omer Avital i njegov kvintet Qantar.


Vijay Iyer je slavni američki glazbenik indijskog porijekla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur Genius i redovni je professor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu.

2018. godine je proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu nastupa 22. studenoga u detu s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba zbog sviranja i svojih skladbi.

Pijanista Aarona Diehla smatraju jednim od najboljih interpreta Velike američke pjesmarice

Izvodio je skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losangeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa.

New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.

Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, kontrabasist i skladatelj Omer Avital se izdvaja od ostalih. Izraelski glazbenik od 1992. živi u New Yorku, nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom. Omer Avital, avatar glazbenog multirječnika svirao je već u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohenom.

Na njegovom glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala.

O Zagreb Jazz Festivalu

Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja. Osnovan je 2005., a u ovih 15 godina u Zagreb doveo je ne samo najbolje jazz glazbenike već i ikone glazbe 20. stoljeća (Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter).

Na više od 120 održanih koncerata, dolazili su ljubitelji jazza iz Ljubljane, Maribora, Pule, Rijeke, Sarajeva, Skoplja, Beograda, Budimpešte, Osijeka… Zanimljivo je napomenuti da je u sklopu Zagreb Jazz Festivala (JAZZG) organizirano i 5 posebnih festivala – All Woman Jazz Festival i Jazzarela, na kojima su nastupale isključivo jazz glazbenice.

Zagreb je imao privilegiju i čast slušati najveće od najvećih jazz umjetnica: Dee Dee Bridgewater, Cassandru Wilson, Anat Cohen i Esperanzu Spalding. Ono što je također bitno, organizacija Zagreb jazz festivala, prijem publike, baš kao i gradovi u kojima su održani koncerti, oduševili su i glazbenike pa je Zagreb postao itekako prepoznatljiv među svjetskim jazz glazbenicima.

“Naša politika pri organiziranju koncerata je izvrsnost te smo u Zagreb dovodili isključivo samo najbolje jazz umjetnike i od toga nikada nismo odustali. Teško je nabrojati sve te velike umjetnike, o čijim se se koncertima još i danas priča. Evo nekih: McCoy Tyner, Pat Metheny, Brad Mehldau, Branford Marsalis, Dave Holand, Archie Shepp, Pharoah Sanders….”, ističe organizator Festivala Dražen Kokanović.

Više informacija o Zagreb Jazz Festivalu doznajte ne mrežnim stranicama na adresi zgjazzfestival.com.

Tagged