zagreb film festival 2020 | propustili ste pogledajte

Zagreb Film Festival 2020 | ZFF se zatvara uz program “Propustili ste, pogledajte”, a on se održava to 14. i 15. studenog 2020. godine

Zagreb Film Festival 2020 tijekom vikenda donosi odličnu priliku za ponavljanje i utvrđivanje filmskog gradiva! Tako ćemo u sklopu programa “Propustili ste, pogledajte” u subotu, 14. studenog 2020. godine u 11 te u nedjelju, 15. studenog u 23 sata, gledati sve filmove iz međunarodnog natjecateljskog programa! Također, gledat ćemo filmove iz programa “Kockice” te izbor filmova iz natjecateljskog programa “Ponovno s nama” i popratnog programa “Velikih 5”. Festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino, u svojoj završnici donosi slavni klasik Mate Relje “Vlak u snijegu”. Dodajmo da Zagreb Film Festival sve filmove prikazuje i na mrežnoj stranici kinoeuropa.hr, osim programa “Kockice” koji se prikazuje na platformi croatian.film. Cijena ulaznice za dugometražne filmove iznosi 26, a za dugometražne filmove iz programa “KinoKino” 20 kuna.

Pobjednici festivala bit će proglašeni u nedjelju, 15. studenog 2020. godine u prijepodnevnim satima. A sa subote na nedjelju moguće je još jednom pogledati svih devet naslova iz ovogodišnje konkurencije. To su ljubavna priča palestinskog konkurenta za Oscara Gaza mon amour braće Nasser, gorko-slatka posveta odrastanju u Afganistanu pod sovjetskom okupacijom te Sirotište Shahrbanoo Sadat, tri moćne priče o junakinjama na životnoj prekretnici. Tu je i francuski film Slalom Charlene Favier, grčko-francuski Pari Siamaka Etemadija i poljski film Influencerica Magnusa von Horna.

Pogledajte i britansku socijalnu dramu na tragu Kena Loacha Slušaj Ane Rocha de Sousa, biografiju češkog državnika i pisca Havel u režiji Sláveka Horáka, bosansko – hercegovački film Pun mjesec Nermina Hamzagića i srpski Oaza u režiji laureata ovogodišnje Venecije Ivana Ikića. U vikend-programu ne propustite ni izvankonkurentski naslov Otac u režiji Srdana Golubovića s Goranom Bogdanom, koji je recentno nominiran za europskog Oscara u kategoriji najboljeg glumca.

Zagreb Film Festival 2020 uskoro proglašava pobjednika programa “Ponovno s nama”, a njega bira publika!

Tijekom vikenda prikazat će se izbor filmova. To su islandski film Jeka u režiji Rúnara Rúnarssona, mozaik sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika, zatim Tereza37 Danila Šerbedžije, apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala, s Lanom Barić, ujedno i koscenaristicom, u glavnoj ulozi TE Mater, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića o majci-tiranki koja od kćeri želi napraviti svoju kopiju. Dodajmo, u ovom filmu u glavnim ulogama su Darija Lorenci Flatz i Neva Rošić.

Prikazat će se i film Koncentriši se, baba Pjera Žalice. To je crna komedija u kojoj se sve vrti oko borbe za obiteljsko nasljedstvo. Uloge u filmu tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Mira Banjac i drugi. U repriznom programu ne propustite ni zanimljiv hibrid dokumentarnog i igranog filma Velika slova, u kojem slavni rumunjski redatelj Radu Jude poseže duboko u arhive Ceauşescuova režima.

Reprizno gledamo filmove iz programa “Velikih 5” te kompletnu međunarodnu kratkometražnu konkurenciju

Tako će se prikazati film Madre Rodriga Sorogoyena, drama nastalu temeljem njegova istoimenog za Oscara nominiranog kratkometražnog trilera. Moći će se pogledati i film Najljepše godine, saga o ljubavi i prijateljstvu koje traje 40 godina, u režiji talijanskog redatelja Gabrielea Muccina. Za kraj prikazat će se romantična drama Undine njemačkog redatelja Christiana Petzolda. A taj film je inspiriran mračnim mitom o vodenoj vili… Dodajmo da je Paula Beer za ulogu Undine nominirana je za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najbolje glumice.

Također tu je i cijeli program nacionalne konkurencije kratkog metra Kockice. Prikazat će se filmovi Devet mjeseci Josipa Lukića, Angina pectoris Filipa Mojzeša te Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović. Uz njih gledat ćemo i U šumi Sare Grgurić, Sparina Petra Vukičevića, Stanar Borne Zidarića te Bepo Filipa Antonija Lizatovića. Program KinoKina donosi izbor kratkih filmova pod nazivom Moj prvi online festival. No, moći ćete pogledati i dugometražne naslove Sune za sve, Jackie i Oopjen i S kao sreća.

Zagreb Film Festival 2020 prikazuje i film po mjeri najmlađe publike, a to je “Vlak u snijegu”

Snimljen prema poznatom istoimenom romanu Mate Lovraka, bezvremenski dječji klasik Vlak u snijegu priča je o djetinjstvu. Ali i o prevladavanju problema zajedništvom, usprkos međusobnim različitostima. Također, film popularnost među ostalim duguje i šarmantnim pjesmama koje je za njega napisao Arsen Dedić. A on je ujedno i prvi film za djecu koji je u Puli osvojio nagradu publike.

I napomenimo, u subotu, 14. studenog 2020. godine u 20:30 sati na Facebook platformi Rplus ne propustite posebnu emisiju tematski vezanu uz projekciju filma Influencerica. Voditeljica Tena Razumović Žmara u njoj će ugostiti glazbenicu Mirela Remi Priselac, fitness trenericu Mariju Andrijašević i glumicu Kristinu Krepelu. Više o ZFF-u doznajte na mrežnim stranicama na adresi zff.hr.

VIDEO: Undine | Trailer 2020 | Paula Beer – Franz Rogowski – Maryam Zaree | Christian Petzold

Tagged