okolo - zagreb - around - 2020

Zadnja prilika za umjetničku šetnju “Okolo” – na više od 20 lokacija pronađite sve ovogodišnje instalacije

U parku Bele IV. u subotu, 29. kolovoza 2020. godine, s početkom u 20 sati, ambijentalnim elektro – akustičnim performansom multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića završit će ovogodišnje izdanje umjetničkog projekta Okolo. Performans će se održati u sklopu svjetlosno – zvučne instalacije “Singing Forest” koju Alex supotpisuje s kiparicom Idom Blažičko. Procesiranjem rijetkog hibridnog žičanog instrumenta (spoj monochorda, indijske tanpure i japanskog kotama) uživo, sukladno intonaciji i melodijskom sadržaju glazbenih objekata instalacije, ovim performansom Alex Brajković zaokružit će priču “Pjevajuće šume” i na poseban način obilježiti zadnji dan projekta “Okolo”.


Ovaj vikend, također, ne propustite posljednju ovogodišnju priliku za umjetničku šetnju Okolo i obilazak svih lokacija na kojima su svoj trag ostavili razni domaći umjetnici. Uz uživanje u svjetlosno – zvučnoj instalaciji Singing Forest u Parku Bele IV., u drvorištu Palače Glečić – Jelačić na Trgu sv. Marka 9 upoznajte Plesače kiparice Ana Marije Maravić, uz koje će 29. kolovoza i 3. rujna biti održani koncerti Zagrebačkih solista.

Nakon Plesača, na vidikovcu pored gornje stanice Uspinjače dočekajte Turiste od papira Maše Barišić, prošećite šarenim Tepečićevim stubama s potpisom Afrike i duž Radićeve ulice otkrijte vrata Zagreba koja je uljepšao Boris Bare. Po putu recite Baš je flora i na Trgu sv. Marka 9, Freudenreichovoj 1, Matoševoj 9 te na Kapucinskim stubama uočite biljke karakteristične za Zagreb koje je mapirala Luna Džidić. Na zidovima Zakmardijevih stuba, restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš prepoznajte crne Mačke Gornjeg grada klasje & zite, a pored starog vunenog srca pronađite novo – Zacjeljujuće srce – koje je i ovaj put isplela Voona.

Na Strossmayerovom šetalištu (iznad bivšeg Art parka), križanju Tesline i Zrinjevca te Skalinske i Tkalčićeve pogledajte kako izgleda Zagreb nakon kroz objektiv fotografa Ernesta Mazarekića, a u prolazu između Tomićeve ulice i Uspinjače poželite nešto lijepo u sklopu interaktivne instalacije Pavla Kuharića. U Martićevoj 7, za kraj šetnje, čeka vas mural u kombinaciji sa skulpturom, Slikar sunca, kipara Marka Gašparića.

Okolo pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama tržnice Dolac, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je Okolo već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged