daina ashbee - serpentine - 2020

Tjedan suvremenog plesa održava se 37. put Zagrebu u tri zasebna bloka

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi – 37. Tjedan suvremenog plesa – ove će se 2020. godine održati u Zagrebu u tri zasebna bloka: 29. i 30. listopada (Frank Vigreaux, Daina Ashbee), 9. do 15 studenoga (Gilles Jobin, Ida Jolić, Matej Kejžar, Saša Božić, Petra Hrašćanec…) i 19. studenoga (Jonathan Burrows).

Festival će se održati u Kulturno umjetničkom centru Travno, Zagrebačkom plesnom centru te Domu likovnih umjetnika. Uslijed restrikcija unutar koronavirus konteksta broj, posjetitelja strogo je ograničen, a organizatori se nadaju da će uspjeti osigurati praćenje dijela programa 37. TSP-a virtualno.

Festivalskoj publici će se nakon višegodišnjeg odsustva predstaviti najrecentnija djela umjetnika koji privlače pažnju publike diljem svijeta, a oni dolaze iz Francuske (Frank Vigreaux), Kanade (Daina Ashbee), Švicarske (Gilles Jobin) i Velike Britanije (Jonathan Burrows).

Mlađu generaciju europskih umjetnika pratit ćemo kroz suradnju hrvatske plesačice Lane Hosni i slovenskog koreografa Mateja Kejžara te slovensku umjetnicu Anu Cvelfar i mađarskog autora Laszla Madija uz zagrebačke autore Sašu Božića, Idu Jolić i Petru Hrašćanec.

Uz još nekoliko festivalskih zanimljivosti i ove godine će TSP svoju publiku potaknuti na druženje uz ples, bilo virtualnim putem ili uživo!

Izazovi s kojima se festival već nekoliko godina susreće (nedostatak većih prostora za udomiti sve zahtjevnije predstave, zastarjela tehnologija, umanjena financijska potpora) uz ovogodišnji COVID-19 kontekst odrazili su se i na mogućnost uvrštavanja više naslova. Organizatori ipak vjeruju da su i ove godine osigurali kvalitetan i zanimljiv program koji pruža uvid u aktualnosti umjetnika koji plijene pažnju međunarodne kazališne i plesne javnosti.

Tijekom 37. godina festivala podržano je više generacija hrvatskih koreografa te je ostvaren veliki broj međunarodnih suradnji. Festival je 2017. godine dobio i prestižno priznanje Europske festivalske federacije, a 2010. odlikovan je Poveljom Republike Hrvatske za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske kroz suvremeni ples.

37. TSP otvara plesna predstava Flesh autora Francka Vigrouxa u KUC-u Travno 29. listopada u 20 sati. Više o samom Tjednu suvremenog plesa doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi danceweekfestival.com.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -