therion & satra | tvornica kulture zagreb | 10.03.2024.

Therion dolazi u Tvornicu kulture u nedjelju, 10. ožujka 2024. godine, a s njima nastupa Satra, finski symphonic metal bend!

Na dugoiščekivanom koncertu švedskih metal velikana Therion čast da otvore večer pripala je bendu Satra! Oni će se tako pridružiti Therionu na drugom dijelu europske turneje “Leviathan”, dok je u prvom dijelu predgrupa bio sjajni Keops, što je sjajan uspjeh za ove hrvatske metalce. Datum za pribilježiti u pametne telefone ili notese je nedjelja, 10. ožujka 2024. godine. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 33 eura mogu se kupiti u Dirty Old Shopu ili online preko CoreEventa, a ako ih ostane, koštat će 37 eura na ulazu.

Satra je finski symphonic metal bend nastao u Lappeenranti prije četiri godine, a predvodi ga vokalistica Pilvi Tahkola. Dosad su izdali EP My Burned Paradise dok su u 2023. godine izdali single Travellers. Ovo će im biti prvi nastup u Hrvatskoj, a na turneji s Therionom su od nedjelje, 25. veljače 2024. godine. Više informacija o ovom bendu doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Therion je 1987. godine osnovao Christofer Johnsson u švedskom Upplands Vasbyju. Ime bendu dao je po kultnom, a i ponešto okultnom, albumu To Mega Therion švicarskih legendi Celtic Frost. Bend je doduše osnovan pod imenom Blitzkrieg, a kasnije i Megatherion i u toj fazi su bili pod snažnim utjecajem Metallice, Slayera, Venom i Motorheada. Zanimljivo je da je tada u bendu bio i Matti Karki, sadašnji vokal legendarnih švedskih death metalaca Dismember.

Bend je prvi studijski album “Of darkness” izdao 1991. godine, a nazvali su ga “krajem jedne ere”

Tada je zvuk bio progresivni death, a otprilike od 1996. godine kreće njihova simfo faza s eksperimentalnim albumom Theli. Inspiraciju za svoju glazbu crpe iz okultizma, mitologije, drevnih zapisa i magijskih praksi… No i od skladatelja kao što su Wagner i Strauss pa do bendova kao što su Scorpions, Uriah Heep i Judas Priest. Do sada su izdali 18 albuma, a najnoviji je svjetlo dana ugledao 15. prosinca 2023. godine. Bio je to Leviathan III, posljednji iz istoimene trilogije s kojom su započeli 2021. godine, a kojeg će promovirati na koncertu u Tvornici kulture.

U studenom 2023. godine objavili su i spot za singl Ayahuasca. Članovi benda Therion su Christofer Johnsson (gitara, klavijature), Sami Karppinen (bubanj), Nalle “Grizzly” Pahlsson (bas), Thomas Vikstrom (lead vokal), Christian Vidal (gitara) i Lori Lewis (vokal u studiju). I dodajmo, na turneji će im pridružiti Chris David (bas), Chiara Malvestiti (vokal) i Rosalia Sairem (vokal). Više o Therionu doznajte na njihovoj Facebook stranici.

VIDEO: Therion – Ayahuasca

Tagged