the sisters of mercy | 2023.

The sisters of mercy koncert koji će se održati u nedjelju, 5. studenog 2023. godine, sele iz Boogalooa u Boćarski dom!

Koncert kultne britanske rock grupe The sisters of mercy koji će se održati u Zagrebu u nedjelju, 5. studenog 2023. godine, bit će prebačen u veći prostor! Tako se koncert ovog velikog benda seli iz kluba Boogaloo u zagrebački Boćarski dom. Podsjetimo, ulaznice za koncert ove britanske grupe rasprodane su u rekordnom roku. Early bird ulaznice su rasprodane u svega sat vremena, a ostale ulaznice u svega par dana i to šest mjeseci prije koncerta. Tako se koncert prebacuje u veći prostor, Boćarski dom u Zagrebu.


A što se tiče samog koncerta, jedna od najutjecajnijih grupa prošloga stoljeća, kultni The sisters of mercy, nakon 14 godina vraćaju se u Zagreb, gdje će održati koncert u sklopu svoje europske turneje. I dodajmo, nastup u Boćarskom domu će im biti njihov četvrti posjet Hrvatskoj, točnije Zagrebu. Njihov prvi nastup se održao 1990. godine na vrhuncu njihove popularnosti. Oni su tada došli u zagrebački Dom sportova na turneji kojom su promovirali svoj treći album Vision Thing. Zatim su nas ponovo posjetili Zagreb 2006. kada su održali open air koncert u zagrebačkoj Klaonici. Tri godine kasnije, 2009., održali su koncert u Tvornici kulture.

The sisters of mercy osnovani su 1980. godine u britanskom gradu Leedsu. Alfa i omega benda od samog početka je karzimatični frontmen Andrew Edritch. On je proveo grupu kroz uspone i padove i uvijek se uspio uzdići poput feniksa zbog svog beskompromisnog karaktera i velikog talenta. Zanimljivo, The sisters of mercy su u svojoj karijeri objavili samo tri albuma, 3 EP-a i desetak singlova.

Kada se upotrijebi riječ “samo” tri albuma, uz to se mora reći i “kakva tri albuma”!

Za sva tri albuma možemo slobodno reći da su remek djela rock’n’rolla i definitivno jedni od najutjecajnijih albuma koji su utjecali na mnoge današnje glazbenike i grupe. I to u svim glazbenim žanrovima! Nakon prošlogodišnjeg objavljivanja do sada neobjavljenog albuma BBC Sessions 1982. – 1984. na sam Records Store Day, ove je godine objavljeno reizdanje njihovog kultnog EP-a Reptile House, originalno objavljenog 1983.

Ovdašnja publika ima poseban odnos prema grupi The sisters of mercy prije svega zbog objavljivanje njihovog drugog albuma Floodland 1988. godine od strane tadašnjeg Jugotona, a na kojem se nalaze veliki hitovi This Corrosion, Dominion i Lucretia koji su se tada vrtili u svim alternativnim klubova i slušaonicama. A vrte se i dan danas! Album je objavljen na početku velike ekspanzije dark pokreta kod nas te je taj album bio jedan od najbitnijih i najpoplarnijih albuma u to vrijeme na ovim prostorima.

Priča se nastavlja sa objavljivanjem trećeg albuma Vision Thing 1990. godine kada i The sisters of mercy po prvi puta dolaze u naše krajeve i održavaju koncert u zagrebačkoj dvorani Dom Sportova o kojem se i dan danas priča. Nakon toga, 1991. godine Jugoton objavljuje dvostruki kompilacijski album Some Girls Wander By Mistake sa singlovima i EP-jevima koji su objavljeni u preriodu prije prvog albuma First And Last And Always koji je objavljen 1985. godine. Taj album također postiže velik uspjeh, kako u svijetu, tako i kod nas.

The sisters of mercy su karijeru okrunili albumom “A slight case overbombing”

Kruna svega je idući kompilacijski album A Slight Case Overbombing, a on je objavljen 1993. godine. A on sadrži sve hit singlove grupe, uključujući i najveći hit Temple of Love iz 1992. godine. Podsjetimo, u njoj je sudjelovala i tada vrlo popularna etno pjevačica Ofra Haza. Sa singlom Temple of love grupa The sisters of mercy probili su sve barijere i postali jedan od svjetski najpoznatijih grupa.

Iako The sisters of mercy nisu ništa objavili čitavih 30 godina i dalje pune velike dvorane i sviraju na velikim festivalima širom svijeta. Nas su posjetili još 2000. godine, gdje su u zagrebačkoj Klaonici održali koncert pred par tisuća ljudi. Došli su i 2009. u Tvornicu, kada su i posljednji puta svirali na ovim prostorima. No, pored snimljenih pjesama članovi benda konstatno stvaraju i nove pjesme te ih sporadično izvode i uživo. Stvarajući nadu da će jednog dana ipak otići u studio i snimiti novi album…

Vrlo je zanimljivo kako nas u istoj godini posjećuju i The sisters of mercy i The Mission. A isto se dogodilo i 1990. godine. To je posebno zanimljivo za fanove ako znamo da su dva člana grupe The Mission, fontmen Wayne Hussey, trenutno u bendu svira gitaru i pjeva prateće vokale te basist Craig Adams, svirali u ovom bendu i snimili prvi album First And Last And Always, a nakon toga otišli iz grupe i osnovali The Mission. Više o ovom bendu doznajte na njihovoj Facebook stranici.

VIDEO SPOT: The sisters of mercy – Temple of love

Tagged