subversive festival 2024 | živjeti bez kapitalizma

Subversive festival 2024 | 17. izdanje ovog festivala održavat će se pod motom “živjeti bez kapitalizma” od 20. svibnja do 8. lipnja

Subversive festival, točnije, njegovo 17. izdanje, održat će se od ponedjeljka, 20. svibnja do subote, 8. lipnja 2024. godine. A ovaj novi “majski šušur” održavat će se uz raskošno festivalsko izdanje uz četrdeset dokumentarnih i igranih filmskih naslova. Ali i brojne panele, predavanja i promocije knjiga, tri izložbe i nekolikom multimedijalnih događanja. Također, najavljena su i gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista. A to će se sve održavati uz ovogodišnju festivalsku temu “Živjeti bez kapitalizma”.

17. Subversive festival će se održavati na nekoliko zagrebačkih lokacija. A to su Kino Kinoteka, Dokukino KIC, MSU Zagreb, Galerija Forum, Kulturno informativni centar, Gavella te Galerija SKD Prosvjeta. AA događanja na festivalu su Subversive Film Festival, Subversive Forum, Škola suvremene humanistike – antikapitalistički seminar, August Cesarec – Argumenti za revoluciju, Kinematografije otpora – Milica Rakić, izložba Dušana Gačića: Robovi, zemlja je zvijezda, a dodijelit će se i nagrada Wild Dreamer koju će dobiti Ulrike Ottinger.

Najzvučnija gošća ovogodišnjeg festivalskog izdanja je Angela Davis, istaknuta američka politička aktivistkinja, feministkinja i teoretičarka Crnog marksizma, koja se profilirala na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih. Dodajmo i da je imala bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz svoj angažman u Pokretu za građanska prava. U predavanju koje Subversive festival organizira u petak, 7. lipnja, zajedno s MaMom i Booksom, Angela Davis će se osvrnuti na svoj dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv historijski situiranog sistemskog rasizma i karceralnog nasilja u SAD-u.

17. Subversive Film Festival će se održavati od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC

Subversive Film Festival će ponovno okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer “Dragan Rubeša za najbolji dokumentarni i igrani film. Bogati program donosi nove filmove renomiranih autora kao što su Victor Erice, Alice Rohrwacher, Rose Glass, Mladen Đorđević, Bertrand Bonello, Hong Sang-soo, Godfrey Reggio, Bill Morrison i Raul Ruiz.

Također, gledat ćemo djela koja je stvorio Subversive Film Collective (Ramallah/Brisel). Ali i pobjednike prestižnih filmskih festivala u Locarnu, Veneciji, Cannesu, Sundanceu, Berlinu i Chicagu, kao i aktualne laureate važnih dokumentarnih festivala CPH:DOX, Visions du Reel i Beldocs. Dodajmo i da će se održati 17. Subversive Forum i to od 27. svibnja do 1. lipnja. Mjesto radnje je Kulturno informativni centar, a bavit će se pitanjima klimatskih promjena i obuhvatnije ekološke krize. No, to nije sve. Subversive festival 2024 donosi još puno toga, a što točno, provjerite na mrežnim stranicama na adresi subversivefestival.com.

Tagged