vitićev neboder / laginjina ulica, zagreb, 2017.

Razgovor o arhitekturi i svakodnevici Vitićevog stambenog bloka i okolnog naselja

U Književnom klubu Booksa (na adresi Martićeva 14D), u srijedu, 2. listopada 2019. godine s početkom u 17 sati u održat će se javni razgovor o arhitekturi i svakodnevici Vitićevog stambenog bloka i okolnog naselja. Razgovor je dio je programa Izvedbe svakodnevice u Vitićevom neboderu, u sklopu kojeg su se održala i tri stručna vodstva kroz svakodnevni život u naselju, zgradi i privatnom stanu. Pozivamo sve zainteresirane na razgovor s Borisom Bakalom, Robertom Loherom, Tamarom Bjažić Klarin i Sunčicom Pleštinom. Razgovor je namijenjen široj publici s ciljem upoznavanja građana i stručnjaka o svakodnevnom životu u jednoj specifičnoj arhitekturi te uzajamnoj vezi arhitekture i života; na koji način arhitektura definira život, a na koji način život definira arhitekturu.

Govorit će se o značaju stambenog bloka, kojeg je projektirao šibenski arhitekt Ivan Vitić, kao i drugih primjera stambene arhitekture 50-ih godina u neposrednoj blizini, u kontekstu moderne arhitekture Zagreba.

Ulaz je slobodan, a predviđeno trajanje razgovora je dva sata.

Izvedbe svakodnevice jedna je od programskih cjelina projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Čine je aktivnosti inkluzivnog tipa usmjerenog na građane kao aktivne dionike kulture dizajna i arhitektonskog oblikovanja. Građani će imati priliku govoriti o svojem iskustvu življenja i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene. Također će sudjelovati i u procesu dokumentiranja te ukazivanja na važnost arhitektonske i dizajnerske baštine u svakodnevnom životu.

Izvedbe svakodnevice

Izvedbe će obuhvatiti akcije svakodnevnog života u Zapruđu, Pučkom otvorenom učilištu i Vitićevom neboderu u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Program je zamišljen kao serija javnih tura i razgovora s građanima, stanovnicima pojedinih četvrti i stručnjacima s područja arhitekture i dizajna. Sadržaj je namijenjen lokalnoj zajednici i plan je aktivno uključiti građane u zajedničko otkrivanje i rekreiranje priča o gradu u kojem žive, predmeta kojima su okruženi, ljudima i idejama koje su oblikovale naša viđenja o tome što je kvalitetno i dostojanstveno življenje zasnovano na idealima jednakosti, blagostanja i demokratičnosti.

Izvedbe svakodnevice organiziraju se u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -

1 thought on “Razgovor o arhitekturi i svakodnevici Vitićevog stambenog bloka i okolnog naselja

Comments are closed.