101 godina zagrebačkog kvarteta 2020

Proslava 101 godine Zagrebačkog kvarteta uz besplatni koncert klasične glazbe u CKZ-u Novi Zagreb

Zagrebački kvartet najstariji je hrvatski komorni ansambl, ali ujedno i jedan od najdugovječnijih bendova u Hrvatskoj, koji slave 101 godinu djelovanja rođendanskim koncertom u CZK Novi Zagreb. Koncert je na rasporedu 19. ožujka 2020. godine, početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan. Zagrebački kvartet je izvorno formiran u travnju 1919. godine koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda. Tada je osnovan i ostao je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni. Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom prošlog stoljeća postava se mijenjala, uvijek održavajući poetiku i etiku kvarteta u kojem nastupaju ponajbolji instrumentalisti. Mnogi od njih danas su (povijesno) renomirana imena hrvatske glazbe.


Suvremenu postavu kvarteta čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Najdulji staž u kvartetu, punih 37 godina, ostvario je violist Ante Živković. Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima i snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.

Od brojnih domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo Vladimir Nazor dodijeljena im 2009. godine.

Program koji će izvesti na koncertu

Ludwig van Beethoven:
– Velika Fuga op. 133

A. Schnittke:
– Gudački kvartet br. 3
– Andante
– Agitato
– Pesante

F. Mendelssohn:
– Gudački kvartet Br. 2 u a-molu Op. 13
– Adagio – Allegro vivace
– Adagio non lento
– Intermezzo – Allegretto con moto – Allegro di molto
– Presto – Adagio non lento (A major)


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged