projekt ilica: qart | 2024.

Projekt Ilica: QART | Novo izdanje ovog uličnog festivala vraća se u Ilicu u nedjelju, 21. travnja 2024. godine!

Pod sloganom “Život na kopnu”, Projekt Ilica: Q’ART se vraća u Ilicu te poziva sve građane i posjetitelje našeg grada, na mnoštvo glazbenih, književnih, modnih, umjetničkih i ostalih programa izlagača. A ovo novo nezaboravno iskustvo održat će se u nedjelju, 21. travnja 2024. godine. Podsjetimo, ova manifestacija već osmu godinu zaredom donosi spoj umjetnosti, kulture i zajednice na poznatu zagrebačku ulicu. A tamo stvara jednodnevni festival koji će oduševiti posjetitelje svih uzrasta.

Projekt Ilica: Q’ART nije samo običan ulični festival. To je iskustvo koje slavi bogatstvo kreativnosti i raznolikost umjetnosti. Tako će od 9:30 do 15:30 sati ulica Ilica postati pozornica na otvorenom za umjetnike, glazbenike, obrtnike i ljubitelje kulture. A posjetitelji će imati priliku sudjelovati u raznim aktivnostima, od interaktivnih izložbi do radionica i performansa.

A što možete očekivati od ovog novog izdanja Projekta Ilice?

  • Izložbe na otvorenom: Fasade i pročelja zgrada pretvorit će se u galerijske prostore, prikazujući brojne radove umjetnika.
  • Ulični performansi: Slikarske performanse, živa glazba, plesne izvedbe, revije… Svaki kutak Ilice bit će oživljen umjetnošću.
  • Gastronomska ponuda: Lokalni restorani i obrti predstavit će svoje specijalitete, stvarajući festivalsku atmosferu punu okusa i mirisa.

Organizira se zanimljiv i raznolik program koji se sastoji od raznolikih izlagača i nastupa glazbenih umjetnika

Na ovogodišnjem festivalu koji se održava u nedjelju, 21. travnja, na zagrebačkoj Ilici sudjelovat će glazbenici kao što su Diego Ortiz, Lucrecia Aragon i Bernabe Romero koji će izvoditi argentinske tango klasike. A nastupit će i Jerko Jurin Trio koji će izvesti glazbu velikih jazz kompozitora i glazbenika. I dodajmo, trio čine tri sjajna mlada jazz glazbenika – Nikola Šantek na klaviru, Hrvoje Kralj na kontrabasu i Jerko Jurin na bubnjevima. Svirat će za vas i gypsy swing trio Špirologija čiju postavu čine gitaristi Ivan Grgić Špiro, Mirko Prišlin i kontrabasist Mario Jamnić. A oni će predstaviti glazbu s autorskg albuma August… Rhythm changesJoe Pandur će prestaviti sve popularniju postavu u svjetskom jazzu, postavu tzv. ekonomičnog trija. A Ljeljak Šantek & Golubić trio će za vas izvoditi interpretacije poznatih jazz standarada…

U Second hand koncept reviji točno u podne na Britanskom trgu svoje radove će nam predstaviti studenti TTF-a pod mentorstvom Ivane Bakal i Đurđice Kocijančić. Predstavlja se i Humana Nova sa svojim upcycle konceptima nosive odjeće i različitih modnih dodataka. Također, tu je i La Bestia te članovi ULUPUH-a. Dolazi i uvijek inovativna i zanimljiva Milene Rogulj sa svojim konceptom Zeleni balon, koji će nam prikazati svoje nove inspiracije. A mladi umjetnici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i dizajneri s Tekstilno tehnološkog fakulteta predstaviti će se na Art punktu u Ilici 85.

Što je uopće Projekt Ilica: Q’ART?

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

Cilj ovog projekta je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. A u 2024. godini projekt nastavlja s korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala. Više o ovom uličnom festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi projektilica.com.

Tagged