predstava "cement" - zkm - rakan rushaidat i nataša kopeč - 2020

Predstava “Cement”, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti, igra u ZKM-u

Ljubav u doba revolucije – jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti – predstava “Cement” – održat će se premijerno na daskama ZKM-a 25. rujna 2020. godine u 20 sati. Podsjetimo, premijera predstave “Cement” bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna koji je započeo baš uoči premijere, ZKM radi pandemije korona virusa kao i ostala kazališta morao zatvoriti svoja vrata. A sad vas pozivamo na premijeru “Cementa” pod sloganom ove sezone “Vrati se u normalu”. Vratite se umjetnosti koja se baš u tom trenutku događa i stvara pred vama upravo u kazalištu.


U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) – napokon – 25. rujna gledatelji imaju priliku premijerno pogledati Cement – dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Cement je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti.

U predstavi glume Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Reprizne izvedbe predstave Cement možete pogledati od 26. do 30. rujna 2020. godine.

O predstavi “Cement”

Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.

Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima / radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije e ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti’.


  • foto: ZKM / Marko Ercegović

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged