opera "čarobna frula" :: wolfgang amadeus mozart :: hnk zagreb :: 2023.

Operna bajka “Čarobna frula” ponovo će igrati u HNK-u tijekom ožujka 2023. i to osvježena novim opernim snagama!

Operna bajka “Čarobna frula”, iznimno djelo austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu počinje s novim ciklusom izvedbi i to osvježena novim opernim snagama i opernim debitantima! Tako ćete ovu prekrasnu operu u malo drugačijem izdanju moći pogledati tijekom ožujka 2023. godine i to 4., 6., 7., 9. i 11. Sve izvedbe kreću u 19.30 sati, a svoje ulaznice možete rezervirati na mrežnim stranicama HNK-a na adresi hnk.hr.


Premijerno postavljena u studenome 2018. godine u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, opera Čarobna frula zaista je oduševila publiku, ali i kritiku. A ulogu Tamina je u prvim izvedbama pjevao je Tomislav Mužek, dok su Paminu pjevale Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša. Kraljica noći su bile Ivana Lazar i Lidija Horvat Dunjko, a Papagena su utjelovili Ozren Bilušić i Ljubomir Puškarić.

Opera “Čarobna frula” u 2023. godinu ulazi s malo drugačijim sastavom

Čarobnoj fruli 2023. godine s novom solističkom podjelom pod ravnanjem maestra Srbe Dinića, debitira Mateo Ivan Rašić u ulozi Tamina. Mateo je svoju glazbenu naobrazbu započeo 2006. godine u renomiranom dječačkom zboru Wiltener Sängerknaben, pod vodstvom mag. Johannesa Stechera. Od jeseni 2018. studira na konzervatoriju u Innsbrucku kod mag. Johannesa Stechera, a 2019. godine upisuje studij vokalne pedagogije na Universitetu Mozarteum u Salzburgu.

Miljenko Turk ove sezone utjelovljuje Papagena. A on je bariton koji niže nastupe na velikim europskim pozornicama i festivalima. No, on ima i počasnu titulu Kammersänger, najprestižnije priznanje koje mogu dobiti operni umjetnici u zapadnome opernom svijetu. Također, Prvu damu po prvi puta na pozornici zagrebačkog HNK-a pjeva i mlada sopranistica Marta Hut.

Posljednja opera Wolfganga Amadeusa Mozarta priča priču o borbi dobra i zla

U ulozi Kraljice noći nastupaju sopranistice Viktorija Đurđek i Lidija Horvat Dunjko. I dodajmo, Lidija je jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih soprana. Tamina utjelovljuje Filip Filipović te Tomislav Mužek, a Ivana Lazar, Darija Auguštan i Josipa Lončar ove su sezone u ulogama Pamine. Papageno je Ozren Bilušić i Miljenko Turk, Sarastra pjevaju Siniša Štork i Marko Špehar, Govornik su Marin Čargo i Toni Nežić, a Svećenika tumače Nikša Radovanović i Siniša Galović.

Čarobna frula, posljednja opera Wolfganga Amadeusa Mozarta, u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla. Točnije, ovdje se radi o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću. Čarobna frula jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču. Samo dva mjeseca prije Mozartove smrti… Više o velikom skladatelju W. A. Mozartu doznajte na Wikipediji.

VIDEO TRAILER: Opera “Čarobna frula” / “The Magic Flute” :: HNK Zagreb

Tagged