noć muzeja u hrvatskoj

Noć muzeja 2020: Besplatan ulaz u muzeje u znaku velikih muzejskih obljetnica

Zagrebački muzeji, zahvaljujući zanimljivim programima, neprekidno bilježe porast broja posjetitelja iz zemlje i svijeta. No, svakodnevni se obilasci brojčano teško mogu usporediti s posjetom koji se bilježi tijekom Noći muzeja. Toga se dana već od ranih večernjih sati čeka u dugim redovima, a muzeji se strpljivoj publici odužuju brojnim posebnim programima i radionicama. Tako će biti i ove godine 31. siječnja, kada su glavna tema petnaeste po redu Noći muzeja velike obljetnice hrvatskih muzeja. Od 18 sati do 1 sat poslije ponoći ulaz u muzeje je besplatan, a za posjetitelje se priređuju i dodatni programi dobrodošlice što ih čini još zanimljivijima.

Manifestacija Noć muzeja započela je u Hrvatskoj 2005. godine i to upravo u Zagrebu s nekoliko zagrebačkih muzeja, kojima su se potom pridružili muzejski prostori i u drugim dijelovima zemlje.

Prema dostupnim podacima, do sada je u Hrvatskoj Noći muzeja posjetilo više od 5 milijuna posjetitelja. Cilj je manifestacije promocija muzeja i muzejske struke pa se može reći da su upravo tom prigodom brojni posjetitelji učinili prvi korak u zanimljive muzejske riznice.

Ovaj put jubilarna, petnaesta Noć muzeja u Hrvatskoj posvećena je dvjema velikim godišnjicama: obilježava se 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja u Splitu.

Iako se ne radi o jubilarnim godinama, impozantna je tradicija drugih zagrebačkih muzeja: naime, 2020. godine obilježit će se 174 godine od osnivanja Narodnog muzeja koji je preteča većeg broja specijaliziranih muzeja, 152 godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja. Tako će ovogodišnja Noć muzeja biti prilika da se upozori na dugu muzejsku tradiciju, ali i ukaže na primjenu novih digitalnih tehnologija koje imaju znatan utjecaj na prezentaciju i interpretaciju muzejskih sadržaja.

Izdvojeni događaji u Noći muzeja u Zagrebu

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info i partnerima i ove godine sudjeluje u Noći muzeja, i to interaktivnom i edukativnom izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala, velikom igraonicom starih igara i igara nadahnutih legendarnim računalnim igrama te druženjem uz prikladnu retro glazbu. Noć muzeja @ FER počinje u 18 sati, a traje do ponoći.

Lauba – kuća za umjetnost i ljude – Tijekom trajanja manifestacije Noć muzeja 2020 31. siječnja 2020. od 18 do 00 sati u Laubi možete pogledati izložbu umjetničkog kolektiva TARWUK te izbor iz Laubine kolekcije koja uključuje neke od najznačajnijih imena hrvatske suvremene umjetnosti.

Muzej suvremene umjetnosti uz četiri izložbe koje prate besplatna stručna vodstva i razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom, posjetiteljima će se u Noći muzeja predstaviti program na temu globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša GLOBE i dva projekta Kluba mladih MSU-a, video rad 10 pitanja za 10 godina te novi međunarodni projekt ArtWorks! (cijeli program Noći muzeja u MSU-u pogledajte ovdje).

U HDD galeriji otvara se izložba VEGETA 60 – PAKETIĆ POVIJESTI: DIZAJN I EVOLUCIJA VEGETE OD 1959. DO 2019. U kustoskoj koncepciji Draženke Jalšić Ernečić, izložba daje pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže jednog od najslavnijih hrvatskih brendova – Podravkine Vegete.

Dođite u bibliobus koji će se u vremenu od 18 do 22 sata nalaziti ispred Muzeja Mimara i svojim programom sudjelovati u Noći muzeja 2020. Ovogodišnja tema je Velike obljetnice hrvatskih muzeja te se povezuje s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Posjetitelji Bibliobusa moći će razgledati posebno tematski izdvojenu zbirku naslova knjiga pod nazivom Muzeji u pokretu te izložbu fotografija i promotivnih materijala pod nazivom Na cesti od 1976!“ iz kojih će se moći doznati nešto više o radu zagrebačke knjižnice na kotačima.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - -