milko kelemen | 1924 - 2018

Milko kelemen bio je glazbeni vizionar | Povodom njegovog 100. rođendana održat će se koncertni hommage u Lisinskom u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine

Milko kelemen je bio pravi vizionar koji je zadužio suvremenu glazbenu scenu, ali i jedna od najvećih osobnosti hrvatske autorske glazbe 20. stoljeća. A povodom njegovog 100. rođendana Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus pripremaju koncertni hommage. Koncert će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, s početkom u 20:00 sati. I dodajmo, dirigent je Berislav Šipuš, jedan od onih kojega s pravom možemo smatrati nasljednikom Kelemenove nezaobilazne ostavštine.

Bio je istraživač, pustolov, vizionar te pokretač, iskonski kreativac i osoba koja je plijenila kako osobnošću, tako i karizmom. Milko Kelemen, “strastveni tragač za nedostižnim i nedokučivim”, znao je reći sam za sebe. Glazbu je smatrao “umjetnošću najveće moguće slobode”, a takav pristup ulijevao mu je hrabrost da zakorači njenim nepreglednim prostorima.

On je čovjek koji je iskoristio hladni rat između Istoka i Zapada da bi osnovao Muzički biennale Zagreb. Točnije, jedan od najpoznatijih festivala suvremene glazbe. Također, doveo je u Zagreb neke od najvećih glazbenih imena svijeta – od Igora Stravinskog do Johna Cagea. Početkom 60-ih godina 20. stoljeća, u doba kada nije bilo Interneta, a svijet je bio podijeljen željeznom zavjesom, Milko Kelemen je odškrinuo vrata kroz koja je naša sredina mogla ući u veliki svijet.

Milko Kelemen je nositelj najviših nagrada koje su mu dodjeljivali najveći glazbeni centri svijeta

A među njima su i najviša državna nagrada Vladimir Nazor, Porin za životno djelo, kao i počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta. Posrijedi je svakako jedna od najvećih osobnosti hrvatske glazbe 20. stoljeća. U doba kad je suvremenost bila pitanje intelektualne razine, dobre informiranosti i onoga što je bilo in, Milko Kelemen je definitivno bio in.

Iako nikad nije prekinuo veze s domovinom, godinama je paralelno djelovao u Njemačkoj. A tamo je, među ostalim, predavao kompoziciju u Stuttgartu. Sada je Zagrebu i Hrvatskoj ostavio nagradu koja nosi njegovo ime, pokrenutu u korist mladih hrvatskih skladatelja. Natječaj za Nagradu Milko Kelemen, koji su raspisali HDS i MBZ, otvoren je 30. ožujka ove, 2024. godine, točno na Kelemenov 100. rođendan.

U povodu Kelemenovih 100 Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus pripremaju i koncertni hommage koji će predstaviti više djela iz njegova opusa. Nositelji koncerta članovi su Cantus Ansambla. A dirigent je jedan od onih kojega s pravom možemo smatrati nasljednikom Kelemenove nezaobilazne ostavštine, umjetnički voditelj Cantus Ansambla, Berislav Šipuš. Podsjetimo, koncert će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ovo će biti jedan od autorskih koncerata posvećenih nekim od najistaknutijih osobnosti naše suvremene autorske scene

Cantus Ansambl i maestro Šipuš za ovu su prigodu iz bogatog opusa Milka Kelemena odabrali Konstelacije za orkestar (1959.), Mobile za udaraljkaša solo (1988., solist Marko Mihajlović), Rontondo 1 za puhački trio (1977.) te Radiant za komorni ansambl (1963.). Posebnu pozornost izaziva Requiem za recitatora, šest violončela i veliki bubanj (1993.). Naime, u njemu ulogu recitatora preuzima dramski umjetnik Sreten Mokrović.

Večer posvećena Milku Kelemenu idealna je prigoda za susret s opusom jedne od najvećih osobnosti hrvatske glazbene scene. A važno je istaknuti kako će koncert pratiti i više od stotinu srednjoškolaca kroz uspješni projekt Behind the Scenes Hrvatskog društva skladatelja, koji je usmjeren na razvoj nove mlade publike. Na taj način Hrvatsko društvo skladatelja i izdavačka kuća Cantus nastavljaju vrijednu seriju autorskih koncerata posvećenih nekim od najistaknutijih osobnosti naše suvremene autorske scene. Za sve zainteresirane ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu na e-mail komunikacije@hds.hr. Što je još u životu radio i stvarao Milko Kelemen doznajte na Wikipediji.

AUDIO: Milko Kelemen – Tema s varijacijama (1949.)

Tagged