opera "medij" | gian carlo menotti | 2021.

Medij, opera Giana Carla Menottija, izvodi se u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 6., 9. i 15. prosinca 2021. godine

Medij je kratka tragična opera u dva čina za koju je glazbu i libreto napisao Gian Carlo Menotti. Ova glazbena tragedija tematizira spiritizam i govori o lažnoj vidovnjakinji čiji iznenadni susret s nepoznatim dovede do kaosa i ubojstva. A sve je dočarano snažnom glazbom nalik dramskom recativu napisanom za orkestar od četrnaest glazbenika. U svojem libretu Gian Carlo Menotti je prema vlastitim riječima prikazao “igru ideja”. A te ideje opisuju tragediju žene ukliještene između dvaju svjetova. Između svijeta realnosti koji ne može potpuno shvatiti i nadnaravnog svijeta u koji ne može vjerovati.

Operu Medij možete pogledati u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i to 6., 9. i 15. prosinca 2021. godine. Dodajmo da sve tri izvedbe počinju u 20 sati. Ulaznice možete kupiti preko mrežne stranice zagrebačkog HNK-a na adresi hnk.hr. Napominjemo da je ulaz na operu moguć samo uz COVID potvrdu.

Gian Carlo Menotti (7. srpnja 1911. – 1. veljače 2007.) bio je talijansko-američki skladatelj, libretist, redatelj i dramatičar koji je prvenstveno poznat po svom stvaralaštvu od 25 opera. Iako je sebe često nazivao američkim skladateljem, zadržao je talijansko državljanstvo. On je jedan od najčešće izvođenih opernih skladatelja 20. stoljeća, a njegova najuspješnija djela nastala su tijekom 1940-ih i 1950-ih godina. Više informacija o Gian Carlu Menottiju, talijansko-američkom kompozitoru, doznajte na stranicama Wikipedije.

Tagged