zaštitna maska - posudionica i radionica narodnih nošnji - 2020

Masku nosim, njome se ponosim – izložba rukotvorina u KUC Travno

Želeći održavati svijest o važnosti očuvanja tradicijskog rukotorstva, ali i potaknuti i razviti njihovu suvremenu primjenu, Posudionica i radionica narodnih nošnji je 3. kolovoza 2020. godine raspisala javni poziv za izradu kreativnih zaštitnih maski. Ovaj poziv imao je samo dva uvjeta: maska je morala biti epidemiološki funkcionalna (dakle, biti minimalno dvoslojna te pokrivati nos i usta) te je morala biti izrađena ili ukrašena nekom od tradicijskih tekstilnih tehnika.

Pozivu su se odazvali brojni pojedinci, kulturno – umjetnička društva, matice umirovljenika i udruge koje njeguju tehnike tradicijskog rukotvorstva te polaznici raznovrsnih kreativnih radionica. Boje, motivi, tehnike; svaka je pristigla maska bila posebna i drugačija od drugih.


Kao pohvala i zahvala za sve pristigle radove, pripremljena je ova izložba na kojoj će biti izloženo trideset ručno izrađenih zaštitnih maski koje su sudjelovale u pozivu te dodatnih trinaest maski koje su natjecatelji samoinicijativno poslali želeći pokazati svoje vještine i želju za radom.

Natjecatelji su zamoljeni da uz masku, prilože i njen kratak opis koji se može pročitati uz svaki eksponat; kako su se i zašto odlučili izraditi baš takvu masku. Inspiracije nije manjkalo! Iako se nadamo da će biti što manje potrebne, ove su maske doista izvor ponosa i hvale za svaku osobu koja je sudjelovala u njihovoj izradi. Nosite svoje maske i njima se svakako ponosite.

Izložba će se u Kulturnom centru Travno 27. listopada 2020. godine moći pogledati od 17 sati, dok će se ostalim radnim danima moći pogledati od 10 do 19 sati.

Tagged