izložba "art ecology - art for the oceans" - francuski institut - 2020.

Izložba “Art Ecology – Art for the Oceans” održava se u Francuskom institutu

Izložba fotografija i skulptura pod nazivom “Art Ecology – Art for the Oceans” otvara se u srijedu, 21. listopada 2020. godine u 19 sati. Izložba se održava u prostorijama Francuskog instituta u Preradovićevoj 5. Organizator izložbe je Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) uz potporu Francuskog veleposlanstva i Instituta.

Velika ljubav i veliki entuzijazam koji dijele ronioci i maritimni stručnjaci je bit spajanja umjetnosti, fotografije i ekologije te upravo ovom izložbom OACM želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našim vodama i prirodi. Uz fizičko čišćenje oceana to je jedini način kako vodene površine učiniti i održavati čistima.

Izložba je podijeljena u dva segmenta – fotografiju i skulpturu. Izložene su fotografije društva Ocean Alliance nastale su za vrijeme njihovih akcija čišćenja. Drugi dio izložbe čine skulpture umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina.

Posjetitelji izložbe moći će i kupiti fotografije po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM će nastaviti čistiti Jadransko more od plastike s ciljem postizanja da se što više toga izvadi iz mora, ali i potakne javnost da se ne stvara novi otpad koji uništava podmorje. Više o akcijama pročitajte na mrežnoj stranici whiteflagint.com, a izložbu možete posjetiti do 1. studenoga 2020. godine.

OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member)

OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member) prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. OACM je službeno pokrenut 2013. godine od strane Monačkog princa Alberta II. On je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Sjeverne Makedonije George Ivanov i brojni drugi.

Putem raznih inicijativa OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina. Uz to i fizički uklanja plastiku s dna mora, na kojem se nalazi čak 70% plastike. Naime, potrebno je više od 500 godina da se jedan komad plastike razgradi u moru. Zastrašujući je podatak, barem prema istraživanjima UN-a, da će, ne učine li se neke radikalne promjene, do 2050. godine u oceanima i morima biti više plastike nego ribe.

Jedna od inicijativa kojom OACM osvješćuje javnost o problematici onečišćenja plastikom je Art Ecology. To je inicijativa koja kombinira zaštitu oceana i umjetnost. Cilj joj je upoznavanje šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina. Organizacija se trudi uvesti općenitu promjenu ponašanja prema prirodi.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -