stephanie kiwitt - izložba "may/my" - galerija spot 2019.

Maj/My – izložba njemačke umjetnice Stephanie Kiwitt u Galeriji Spot

Serija fotografija Stephanie Kiwitt nazvana “Máj/My” svojevrsna je igra riječi: Máj na češkom znači svibanj; My na engleskom čita se i znači moj, dok na češkom jeziku znači mi. Između mjeseca koji uobičajeno povezujemo s borbom za radnička prava i zamjenica koje upućuju na vlasništvo, smjestilo se značenje serije crno-bijelih fotografija. Njima umjetnica istražuje složene procese tranzicije, vlasničkih odnosa i kulturnog identiteta, a čije tragove prati tijekom višekratnih boravaka u Pragu.


Tranzicijski procesi su kod stanovnika istočnoeuropskih zemlja izazvali strepnju; doduše, već su ranija razdoblja obilježena tim osjećajem, ali riječima Renate Salecl, te su “strepnje koje odlikuju suvremeno društvo povezane s novim osjećajima nesigurnosti na kojima suvremeni kapitalizam kapitalizira samog sebe”.

Stephanie Kiwitt svojim je istraživanjem zašla na nesigurno tlo, čija nestabilnost proistječe iz osobitosti komercijalnog tržišta te materijalne proizvodnje kao preduvjeta kvalitete života. U izložbenoj konstelaciji, njezine fotografije formiraju trodimenzionalan krajolik u kojem svaki pojedini subjekt djeluje s mjesta osobne izolacije, dok je društvenost nevidljiva.

Nakon ljetne stanke, Galerija Spot ponovno otvara svoja vrata! Posjetitelji/ce će moći pogledati aktualnu izložbu Máj/My njemačke umjetnice Stephanie Kiwitt tijekom sljedećeg tjedna, od ponedjeljka, 26., do petka, 30. kolovoza, radnim danom od 16 do 20 sati.

Galerija Spot se nalazi u Čanićevoj ulici 6 na Črnomercu.

Realizaciju izložbe financijski su poduprli Goethe-Institut Kroatien, Institut für Auslandsbeziehungen – IfA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

O Stephanie Kiwitt

Stephanie Kiwitt rođena je 1972. u Bonnu, a danas živi u Bruxellesu. Studirala je fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Lepzigu i ITF-u u Opavi, Republika Češka.

Ishodišna točka njezinih radova nalazi se u fotografskoj analizi mjesta na kojima je primjetna čvrsta komercijalizacija javnog prostora i svakodnevnih sfera života.

FOTOTXT – časopis o mediju fotografija

Povodom ove izložbe, Ured za fotografiju objavio je prvi broj časopisa FOTOTXT, novopokrenute periodičke publikacije koja na šezdesetak stranica donosi tekstualne i vizualne materijale sa zadaćom istraživanja, interpretacije i konktestualiziranja umjetničkih radova u mediju fotografije.

U ovome broju, između ostaloga, objavljen je opsežan intervju sa Stephanie Kiwitt o njezinom umjetničkom radu predstavljenom na izložbi u Galeriji Spot te o posljedicama što ih promjene ekonomskih odnosa imaju na stanovnike jednog post-tranzicijskog grada i njihovu svakodnevicu.

Časopis se može nabaviti u Galeriji Spot po cijeni od 20 kuna.


  • fotografija: postav izložbe
  • autor fotografije: Davor Konjikušić

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged