hrvatski državni arhiv / marulićev trg, zagreb / prosinac 2012

Kulturni četvrtak HDA ugošćava Pavla Pavličića koji će govoriti o SF romanu “Bakrene sove”

U zgradi Hrvatskoga državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko – još na međi XIX. i XX. stoljeća – prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme. Pokazat će se i da su se izračuni – koje junaci priče također pronalaze – najprije ticali umjetnosti, potom povijesti i politike, a na kraju i samih fizikalnih fenomena. U Zagrebu je postojalo tajno društvo koje se time bavilo, a njegovi članovi bile su i osobe koje su u hrvatskom javnom životu ostavile znatnoga traga (one je crteže, recimo, izradio Vlaho Bukovac). Društvo je bilo aktivno u posljednjih stotinjak godina, a nije isključeno da i dalje postoji.


Roman Bakrene sove, stota knjiga Pavla Pavličića, fantastični je triler o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji. U napetoj priči dotiču se – na literaran način – mnoga dalekosežna svjetonazorska pitanja.

U Bakrenim sovama Pavao Pavličić ponovo se vraća žanru koji ga je – romanom Večernji akt – ujedno i proslavio, a to je fantastika. I u ovom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći te odgovara na pitanje trebamo li dobiti sve ono o čemu cijeli život maštamo i što želimo.

Na Kulturnom četvrtku možete poslušati razgovor Vesne Muhoberac, profesorice V. zagrebačke gimnazije, njezinih učenika i autora knjige Pavla Pavičića možete poslušati u Hrvatskome državnom arhivu na Marulićevom trgu 28. studenoga 2019. godine u 18 sati i otkrijte sve tajne sobe i prolaze koje krije Palača Lubynski.

Roman je nagrađen nagradom SFERA za najbolji roman SF tematike u prošloj godini.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged