kazališna predstava "kraljevo" | miroslav krleža | krešimir dolenčić | gavella zagreb | 2024.

Kraljevo, predstava Miroslava Krleže, nakon 54 godine ponovo igra u Gavelli, a premijera će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024 godine

Na sceni kazališta “Gavella” održat će se premijera predstave “Kraljevo” Miroslava Krleže, u režiji Krešimira Dolenčića. Premijera će se održati u četvrtak, 29. veljače 2024 godine. A nakon premijere predstava je na rasporedu i 1., 2., 4., 11. i 12. ožujka. A nakon duge 54 godine Krležino “Kraljevo” ponovno je u Kazalištu “Gavella”. Legendarna predstava Dina Radojevića premijerno je izvedena 1970., a do 1982. godine odigrana je čak 173 puta. Ona je gostovala na mnogim pozornicama i okupljala je plejadu velikih glumačkih imena.

Od tada, Kraljevo je postavljano u drugim hrvatskim kazalištima, no ne i u teatru u Frankopanskoj. U režiji Krešimira Dolenčića koji je s glumačkim ansamblom Kazališta Gavella do sada postavio dvanaest naslova, tako na pozornicu stiže Krležina “scenska groteska koja nameće pomisao na svijet stvaran i nestvaran u isti mah”. Više o ulaznicama za ovu predstavu doznajte na mrežnim stranicama kazališta Gavella na adresi gavella.hr.

“U tom kolopletu sajamskoga dana, kako ga predočuje Kraljevo, nema ni sućuti ni moralnih zasada. Janez, namještenik pogrebnoga zavoda, strasno je zaljubljen u Anku, djevojku za kojom čezne već od djetinjstva. No ona ne mari za njegovu produhovljenu, ali i bolećivu ljubav… Osebujnost Krležina djela zajamčena je time što Janezova drama, iako u središtu radnje, nigdje ne potiskuje dojam da je osnovna umjetnička vizija Kraljeva prikaz kaotične istodobnosti svih zbivanja”, riječima Krležijane

“Kraljevo” je vrlo intenzivna i dinamična predstava

Rad na ovome tekstu, u čijoj ansambl-igri sudjeluje osamnaestero izvođača, vrlo je intenzivan i dinamičan. Naime, “sve pleše na jednom strašno visoko napetom užetu” i “buja u praživotni ekstatični zanos koji prijeti da će se pretalasnuti i poput potopa zaliti cijelo to Sajmište i Kraljevsko veselje“.

Dramaturgiju predstave Kraljevo potpisuju Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić. Skladatelj i oblikovatelj zvuka je Stanko Juzbašić, a scenografi su Deni Šesnić i Marta Dolenčić. Kostimografkinja u predstavi je Tea Bašić Erceg, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a znanstveni suradnik je Vid Balog. A za Kraljevo je sklopljen osamnaesteročlani glumački ansambl. Njega čine Filip Križan, Enes Vejzović, Darko Milas, Lara Nekić, Boris Svrtan, Ivana Bolanča, Amar Bukvić, Martina Čvek, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Mada Peršić, Ivica Pucar, Janko Rakoš, Siniša Ružić i Antonja Stanišić Šperanda.

Krešimir Dolenčić je rođen je 1962. godine u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju, srednju glazbenu školu i Akademiju dramske umjetnosti. Do sada je režirao više od šezdeset djela glazbenog kazališta, tj. opera i musicala i otprilike isto toliko dramskih predstava u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kini… U Hrvatskoj režira u svim većim kazališnim kućama, ali i na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Riječkim ljetnim noćima… Profesor je na Akademiji dramske umjetnosti gdje predaje glumu, a bio je i predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Rice Universityu u Houstonu, na londonskom Trinity College of Music… Redoviti je profesor na odsjeku gluma Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tagged