zagreb design week / 2020.

Korona i Nova normalnost teme su ovogodišnjeg izdanja Zagreb Design Weeka

Sedmo izdanje Zagreb Design Weeka, najvećeg hrvatskog događanja za dizajn odvija se u znaku korona virusa. Iako je većina “design weekova”, izložbi, sajmova i festivala otkazana, Zagreb Design Week ide dalje, ali umjesto kako je to bilo planirano na proljeće, održat će se na jesen, i to od 1. do 6. rujna 2020. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Ovogodišnja tema nije mogla biti ništa drugo nego “Korona” i “Nova normalnost” (New Normal). Dizajn rješava probleme, a Korona je postala globalni problem broj jedan. Čak nas je natjerala da stubokom promijenimo život.

Od lockdowna do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured – kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao – kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće – kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… sve konzumiramo preko interneta – kakav nam je internet potreban?

Niz dizajnera već ima spremne odgovore na ta pitanja i njih će se predstaviti na sedmom Zagreb Design Weeku u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

U prizemlju muzejske Hale V, na 1.000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Publika će ovdje moći vidjeti niz svjetskih i hrvatskih premijera novih proizvoda. Nove proizvode predstavit će neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj po prvi puta predstavljaju Sobočan te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji će po diskontnim cijenama moći kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

Po prvi puta ZGDW Award, nagrada za dizajn postaje međunarodna i dodjeljuje se u šest kategorija – Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti ZGDW Award 2020. bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike.

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava normalnost kakvu smo poznavali i novu normalnost. Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela – dijeljenje.

Povijesna izložba Zagrebačka ambalaža iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj monarhiji. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavit će svoje radove – Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci – Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu – Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu – Akademija likovnih umjetnosti.

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba Separated Together (Zajedno razdvojeni) nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba The Change Club (Klub promjene) predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum.

U skladu s propisanim mjerama prevencije korona virusa, svakodnevno će se odvijati predavanja, paneli i radionice, a svaki dan će završiti glazbenim programom na otvorenom, u vrtu iza Hale V.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged