koncert "klavirski duo iva ljubičić lukić i kosjenka turkulin - czk novi zagreb 2020

Koncert klavirskog dua Turkulin i Ljubičić Lukić u Centru za kulturu Novi Zagreb

Iva Ljubičić Lukić i Kosjenka Turkulin klavirski su duo od 2012., a u zajedničkom radu obuhvaćaju djela od klasike do 21. stoljeća, odnosno najvažnije skladbe pisane za klavir četveroručno. Duo je nastupao diljem Hrvatske i Europe, a surađivale su sa zborom Capella iuris i ansamblom Glazbene staze. S Glazbenim stazama u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu izvele su Brahmsove “Mađarske plesove” u posebnoj obradi za klavir četveroručno i komorni sastav i “Karneval životinja” Camillea Saint – Saënsa. Osnivačice su i umjetničke voditeljice Zagrebačkog festivala klavirskih dua.


Od klasičnih autora izvode Dvořáka i Beethovena, odnosno ruskog suvremenika Rosenblatta i mladog dubrovačkog kompozitora Ivana Končića, čiji Dnevnik zlatne ribice predstavljaju našoj publici.

U CZK Novi Zagreb nastupit će u četvrtak, 20. veljače 2020. godine kada plešu između tradicije i suvremenosti. Koncert klavirskoga dua održat će se u 20 sati, a ulaz je SLOBODAN.

Program klavirskog koncerta

A. Dvořák: Iz češke šume, op. 68 (B. 133)

 • Soba koja se okreće
 • Na tamnom jezeru
 • Vještičje sjelo
 • Na straži
 • Tihe šume
 • Doba nevolje

L. van Beethoven: Sonata u D-duru, op. 6

 • Allegro molto
 • Rondo. Moderato

I. Končić: Dnevnik zlatne ribice

 • Olimpijski san
 • Buka/Igra
 • Bolesna uspavanka
 • Uzlazeće kapljice
 • Upitno prijateljstvo
 • Neopisiva sreća

A. Rosenblatt: Concertino na dvije ruske teme

Biografije glazbenica

Kosjenka Turkulin počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’ Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa i Renato Zanettovich) te Maureen Jones i Enrica Bronzija.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija. Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas).

Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Citta di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). Ostvarila je brojne nastupe u domovini i inozemstvu kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić, Musica no museu – Rio de Janeiro, Arep del Mondo – Cagliari, ciklus Virtuoso, ciklus Vinko Lesić, ciklus koncerata Iz Salona Očić, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze…). U 2015. g. ostvarila je projekt MaNNifestacija u suradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140-te obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa pjevačima (Ana Jembrek, Marija Lešaja i Sonja Runje). Svira u klavirskom duu sa pijanisticom Ivom Ljubičić Lukić uz koju je i umjetnička voditeljica Zagrebačkog festivala klavirskih dua. Osnivačica je klavirskog trija Roter Igel te korepetitor je gudačkog odjela G.U. Elly Bašić u Zagrebu.

Pijanistica Iva Ljubičić Lukić završila je diplomski i poslijediplomski studij usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Pavice Gvozdić i poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja menadžmenta u kulturi. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima pijanista. Bila je stipendistica Grada Zagreba od 2000. do 2006. Usavršavala se na seminarima uglednih pijanista (E. Indjić, R. Muraro, B. Romanov i N. Flores). Ostvarila je nastupe diljem Hrvatske (ciklusi Virtuoso, Mladi za mlade, Iz Salona Očić, Tribina Darko Lukić, Makarsko ljeto, Festival Rendez-vous, Rapske glazbene večeri) i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Makedonija, Švicarska).

Sudjeluje u izvođenju edukativnih umjetničkih programa u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske (Ruksak (pun) kulture) i Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu). Osim što nastupa solistički, bavi se i komornim muziciranjem te pisanjem prilagodbi za različite komorne sastave.

Voditeljica je i osnivačica ciklusa Glazbene staze i članica ansambla Glazbene staze – jedinog hrvatskog pierrot sastava. Djeluje u duu s pijanisticom Kosjenkom Turkulin te u ansamblu Le trio uz sopranisticu Mariju Lešaju i flautisticu Edu Rimanić. Profesorica je klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged